Officiële certificering van teeltmateriaal van hop opent grenzen voor Vlaamse hoptelers

Op vraag van de hopsector werkte minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) een kader uit om een plantenpaspoort voor plantmateriaal van hop te kunnen voorzien en ook officieel te kunnen certificeren. “De Vlaamse regelgeving is voor de sector een doorbraak omdat ze voortaan kwaliteitsvol plantmateriaal binnen de EU verder kunnen commercialiseren”, zegt Vlaams Parlementslid, Loes Vandromme (cd&v).

11 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 12:41 Joris Rigo
Lees meer over:

Volgens Vandromme, zijn de Vlaamse hoptelers momenteel volledig aangewezen op andere EU-lidstaten en derde landen voor het vinden van geschikt teeltmateriaal van hop. “Omdat de vraag naar ontwikkeling van nieuwe Belgische hoprassen groeit in Vlaanderen, werd enkele jaren geleden met ondersteuning van het LEADER-project voor ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten ‘Hopbel’, een eigen veredelingsprogramma opgestart", aldus Vandromme in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid. "Ondertussen vermeerderen en verkopen hoptelers hun plantmateriaal op hun eigen bedrijf voor particulier of professioneel gebruik zonder enige kwaliteitsgarantie." Volgens het cd&v-parlementslid knelt daar het schoentje.

Ze verduidelijkt dat bij de verkoop en transport binnen de EU, bepaalde plantensoorten vergezeld moet zijn van een plantenpaspoort. “Ook voor hop is er zo’n certificering nodig. Buiten deze verplichte certificering van teeltmateriaal van hop, bestaat er echter geen Vlaamse regelgeving die de kwaliteit van het teeltmateriaal garandeert”, besluit Vandromme en richt haar vraag met de nood voor Vlaamse regelgeving omtrent de export van plantmateriaal voor hop aan minister Brouns. “Hop is een paspoortplichtige plant maar buiten deze verplichting bestaat er geen bijkomend regelgevend kader voor de handel en productie ervan op Europees niveau, omdat het te grote nichemarkt is”, antwoordde Brouns in de Commissie Landbouw.

Vandromme, die ook eerste schepen is van Poperinge, stelt dat Poperinge het Belgisch epicentrum is van de hop. “Samen met de hoptelers, de begeleidende instanties en de stad Poperinge werken we al vele jaren aan een toekomstgerichte en stevige positie op de internationale hopmarkt”, aldus Vandromme. De Vlaamse hopsector is vragende partij voor een duidelijk wettelijk kader. “Het certificeringssysteem dat nu in het leven geroepen wordt, garandeert de rasechtheid en algemene kwaliteit van het materiaal”, stelt ze.

“Het gebeurt niet vaak dat ondernemers zélf naar extra reglementering vragen, maar in deze kwestie is dit van groot belang om mee te kunnen spelen op de Europese markt", besluit de minister Brouns. "We werken hier graag aan mee. Dit verzekert kwaliteitsvol materiaal dat Vlaamse hoptelers ook binnen de EU verder kunnen commercialiseren." Minister Brouns brengt het kader naar de Vlaamse regering. “Zo kan de officiële certificering voortaan in Vlaanderen gebeuren, wat een noodzaak is voor de ontwikkeling van de verdere commercialisering van streekeigen hopvariëteiten”, besluit Loes Vandromme.

“Kwaliteitsstandaarden zijn toegang tot internationale markten”
Uitgelicht
Tijdens de algemene vergaderingen van Codiplan en Vegaplan werd teruggeblikt op een jaar autocontrole in lockdown. “Dit jaar was het misschien nog meer uitgesproken, maar net...
21 juni 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek