Wereldproductie maïs en tarwe lager door broeikaseffect
nieuwsDe opwarming van de aarde sinds 1980 heeft de globale productie van maïs en tarwe met respectievelijk drie en vijf procent doen dalen. Dat is een mogelijke factor in de stijging van de voedselprijzen in die periode, zo vermoedt een studie die vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science is gepubliceerd. De productiedalingen variëren tussen landen en hun ligging.
De productiedaling van tarwe en maïs, twee van de grote cultuurgewassen, zou verantwoordelijk zijn voor een stijging van de voedselprijzen met zes procent tijdens de voorbije drie decennia. Dat komt neer op een mondiale extra-uitgave van 60 miljard dollar voor voeding.
De productiedalingen variëren tussen landen en hun ligging. Zo kende Rusland de sterkste productiedaling (-15%) van tarwe tussen 1980 en 2008. India, Frankrijk, Brazilië en China daarentegen zagen hun maïsoogst maar marginaal dalen als gevolg van de opwarming.
Het broeikaseffect heeft, daarentegen, geen negatieve gevolgen voor rijst en soja. Daar worden de dalingen in bepaalde gebieden gecompenseerd door stijgingen elders.
Onder de auteurs van de studie is David Lobell van de universiteit van Stanford in California.
Meer info: Effects of climate on crop production
Bron: Belga