"Weinig steun voor innovatie in agrovoedingsindustrie"
nieuwsEr gaan te weinig overheidsmiddelen naar innovatieprojecten in de agrovoedingsindustrie, in vergelijking met andere sectoren. Dit zegt het expertisecentrum Food2Know, een samenwerkingsverband tussen 35 Vlaamse en Brusselse laboratoria. Food2Know wijst erop dat de voedings- en agro-industrie meer mensen tewerkstelt dan de technologische en chemiesector.
"In de periode 2005-2010 gingen voor 348,2 miljoen euro steunmaatregelen voor economie, wetenschap en innovatie naar de technologische industrie, waaronder de ICT, en 179,7 miljoen euro naar de chemische industrie", aldus Benedikt Sas, chief business officer van het netwerk Food2Know . "Er ging in diezelfde vijf jaar slechts 37,3 miljoen euro naar de voedingsindustrie en amper 6,26 miljoen euro naar de landbouwsector, inclusief visserij en bosbouw."
Volgens Sas gaat het om "uitermate pijnlijke cijfers". "Zeker als je weet dat de vraag naar voedsel aanzienlijk zal toenemen, terwijl de geschikte en beschikbare gronden voor landbouw afnemen. Bovendien produceert de landbouw niet alleen voedsel maar ook gewassen voor biobrandstoffen."
Het expertisecentrum zegt dat de meeste voedings- en agrobedrijven sterk verankerd zijn in België en hun activiteiten veel minder verleggen naar lageloonlanden, in vergelijking met de auto-industrie of chemische nijverheid. Food2Know startte gesprekken op met de verschillende kabinetten over een permanente ondersteuning van innovatie in de voedings- en agro-industrie.
De voedingssector telde in 2011 een omzet van meer dan 40 miljard euro en vertegenwoordigde meer dan 90.000 arbeidsplaatsen. België is volgens cijfers van sectorfederatie FEVIA ook het land dat, op één na, het meeste voedingsproducten produceert per inwoner.
Bron: Belga/eigen verslaggeving
Beeld: Food2Know