VS tracht preventief gebruik antibiotica in te dammen

Vanwege toenemende problemen met antibioticaresistente bacteriën wil de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) komaf maken met het preventief inzetten van derde en vierde generatie antibiotica (cephalosporines) in de veehouderij. In Europa gaat men veel zorgvuldiger om met antibiotica.
6 januari 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Vanwege toenemende problemen met antibioticaresistentie wil de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) komaf maken met het preventief inzetten van derde en vierde generatie antibiotica in de veehouderij. In Europa gaat men veel zorgvuldiger om met antibiotica. De Nederlandse varkenssector heeft zelfs besloten om voor de humane geneeskunde kritische antibiotica niet langer te gebruiken.

Vanaf 5 april 2012 wil FDA preventief gebruik en andere niet erkende toepassingen van cephalosporines verbieden in de varkens-, pluimvee- en rundveehouderij. In de VS wordt dit type antibiotica nog steeds preventief ingezet in de pluimveehouderij hoewel dit geen correct gebruik is van dit geneesmiddel. FDA verbiedt dus iets wat eigenlijk al niet toegestaan is maar nog steeds gebruikelijk is in de Amerikaanse veehouderij.

In 2008 probeerde FDA reeds hetzelfde, maar na een storm van protest van geneesmiddelenproducenten, dierenartsen en veehouders werd het voorstel toen ingetrokken. Nu is het FDA menens omdat de resistentie tegen cephalosporines toeneemt, wat de humane geneeskunde voor problemen kan stellen. Ook niet erkende toepassingen van de antibiotica kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid omdat de voedselveiligheid dan niet gegarandeerd is.

In de VS is het gebruik van bepaalde antibiotica als groeibevorderaar nog steeds toegelaten. In Europa gaat de veehouderij veel zorgvuldiger om met antibiotica. Het preventief gebruik is nog niet volledig uitgeroeid, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd met de aandacht die zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie het voorbije jaar aan de problematiek antibioticaresistentie hebben besteed.

Nederland staat zelfs zo ver dat het sinds 1 januari is gestopt met het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica (cephalosporines en fluoroquinolones) in de varkenshouderij. In de melkvee- en vleesveehouderij is het gebruik ervan nog wel toegestaan. De varkenssector heeft zelf haar verantwoordelijkheid genomen door binnen de kwaliteitsregeling IKB de voor de humane geneeskunde meest kritische middelen te bannen. Hiermee loopt de varkenssector vooruit op het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad om de routinematige behandeling met deze kritische middelen in de veehouderij te stoppen.

Nog deze maand verschijnt een rapport met nieuw cijfermateriaal over het antibioticagebruik in de Belgische veehouderij voor het jaar 2010. Uit het BelVet-Sacrapport van vorige zomer bleek dat het antibioticagebruik bij dieren met bijna 13 procent gedaald was tussen 2007 en 2009. Over het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica voeren de verschillende partijen gesprekken binnen AMCRA, het Belgische kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.

Vooral in de varkenshouderij wordt dat type antibiotica gebruikt”, zegt UGent-professor Jeroen Dewulf, “maar ook zieke melkkoeien worden ermee genezen omdat het breed en goed werkende middelen zijn en de wachttijd voor de melk kort is. Ook bij gezelschapsdieren zoals paarden worden die antibiotica toegepast.” Volgens Erik Mijten van Boerenbond is de sector de voor- en nadelen zorgvuldig aan het afwegen. “We willen niet de fout maken om goed werkzame middelen van de ene op de andere dag te verbieden wanneer de kans bestaat dat we het resistentieprobleem verschuiven.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek