Nederland keurt blauwtongvaccin goed, Vlaamse schapenhouders in afwachting

nieuws

Ontslagnemend Nederlands minister van Landbouw Piet Adema heeft vorige week een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd. De verwachting is dat onze noorderburen binnen een week 1 miljoen doses van het vaccin beschikbaar hebben voor de preventieve behandeling van runderen en schapen tegen het blauwtongvirus. Vlaamse veehouders moeten voorlopig nog even wachten op goedkeuring in eigen land.

29 april 2024 Jerom Rozendaal

Na een positief advies van het Nederlandse Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCGB) en het College toelating diergeneesmiddelen (Ctd) heeft Piet Adema, Nederlands minister van Landbouw, het vaccin Syvazul goedgekeurd. Het gaat om een vaccin van het Spaanse farmabedrijf Syva dat runderen en schapen beschermt tegen het blauwtongvirus serotype 3 dat vorig jaar veel schade teweeg bracht in de schapenhouderij. Schapenbedrijven die getroffen werden door het virus, zagen meer dan de helft van hun dieren sterven.

“De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren. Ik ben blij met het harde werk van alle betrokken partijen, waardoor we in zo’n korte tijd een veilig vaccin beschikbaar hebben. Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet gaan”, zegt Adema over het nieuwe vaccin dat na een versnelde procedure is goedgekeurd in Nederland.

Er is weer hoop

Ook in Vlaanderen wordt enthousiast gereageerd op het nieuws uit Nederland. Vorig jaar was ons land nog ontsnapt aan een uitbraak van het blauwtongvirus, maar schapenhouders waren pessimistisch over de gelukskansen van dit jaar. “Het is wachten tot de bom valt”, liet schapenhouder Werner Aerts van 't Zwarthof uit Zoersel enkele weken geleden weten aan VILT. Het vaccin is volgens experts de enige manier om de ziekte te bestrijden.

Eind april is de stemming duidelijk positiever. Gert De Brandt, die in Aalst een bedrijf met 400 melkschapen runt, heeft goede hoop dat ook Vlaanderen tegen de zomer een vaccin heeft. Doordat de melkschapenhouder zijn dieren op stal heeft onder ventilatoren, verwacht hij de komende maanden uit te kunnen zitten. “Knutten (de muggensoort die verantwoordelijk is voor de virusoverdracht, red.) hebben niet graag luchtstromen waardoor het risico op besmetting kleiner is”, vertelt hij.

Het opstallen tussen zonsondergang en zonsopgang en het ventileren van de stal is voorlopig ook het enige advies van DGZ Vlaanderen. “Er is geen adequaat middel tegen het blauwtongvirus. Het is echt wachten op het vaccin”, vertelt Eva Van Mael, dierenarts kleine herkauwers bij DGZ. Met het oplopen van de temperatuur, neemt ook het risico op blauwtongbesmetting toe omdat de knutten actiever worden bij warmer weer.

Er is geen adequaat middel tegen het blauwtongvirus. Het is echt wachten op het vaccin

Eva Van Mael - Dierenarts kleine herkauwers bij DGZ

Veel vragen van schapenhouders

DGZ kreeg de voorbij dagen veel vragen van vooral schapenhouders over de beschikbaarheid van het vaccin in Vlaanderen. “Goedkeuring in Nederland betekent niet per definitie dat het vaccin bij ons gebruikt mag worden”, benadrukt Van Mael. “Mogelijk biedt het cascadesysteem, waarbij afgeweken kan worden van het strikte gebruik van diergeneesmiddelen die in België vergund zijn, een oplossing. Maar die piste moet nog bekeken worden.”

Ze geeft aan dat er aan het Spaanse farmabedrijf gevraagd is om zo snel mogelijk een dossier in te dienen voor goedkeuring in België. De goedkeuring van een vaccin is bij ons een federale bevoegdheid van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “De overheid volgt het op en wij wachten ook op verdere berichtgeving van hen”, aldus Van Mael.

Binnen een week zouden er in Nederland 1 miljoen doses beschikbaar moeten zijn en twee weken later volgt er naar verwachting nog een batch van 1 miljoen doses vaccins. Totdat de schaarste voorbij is, krijgen schapen, zeldzame rassen en dieren op bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, voorrang bij de vaccinatiecampagne. Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Er zijn rond de 1 miljoen schapen in Nederland waarvoor per schaap 1 dosis vaccin nodig is. Runderen moeten 2 keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken voordat ze optimaal beschermd zijn.

Hoge prioriteit in Nederland

België telt ter vergelijking 123.363 schapen waarvan een groot deel ondergebracht is bij hobbyboeren. De grotere veestapel en het feit dat Nederland hard getroffen is door het blauwtongvirus heeft er mogelijk voor gezorgd dat de Nederlanders België voor zijn met het goedgekeurde vaccin.

Op verzoek van de minister van Landbouw heeft Nederland de procedure van versnelde beoordeling ingeschakeld. “Het farmabedrijf heeft de effectiviteit van het vaccin getest op een diermodel dat is gefinancierd door het ministerie van Landbouw en Visserij en ontwikkeld door het Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Door de goede afstemming tussen het farmaceutische bedrijf, het Bureau Diergeneesmiddelen van het aCBG, WBVR en het ministerie van LNV is er in korte tijd een vaccin beschikbaar”, klink het.

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek