Amerikaan besmet met vogelgriep door een koe

Een persoon in Amerika heeft positief getest op de vogelgriep na een besmetting door een melkkoe. Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat Texas meegedeeld. Hans Nauwynck, professor bij de UGent en verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde, vakgroep virologie, maakt zich voorlopig geen grote zorgen. “Zolang het om een geïsoleerd voorval gaat, is het niet erg. Maar het moet zeker goed opgevolgd worden.”

2 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 2 april 2024 15:35
Lees meer over:
cattlelivestockUSverenigdestaten

Nadat in maart in de Amerikaanse staat Texas het vogelgriepvirus was overgesprongen naar de runderen, is nu ook een mens besmet geraakt. Het zou gaan om een alleenstaand geval. "De patiënt meldde roodheid aan de ogen als enig symptoom en herstelt", meldden de autoriteiten vrijdag. De persoon werd geïsoleerd en behandeld met een antiviraal geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen de griep. 

De autoriteiten geven aan dat de besmetting het risico voor de Amerikaanse bevolking niet verhoogt. Dat wordt als "laag" beschouwd. In 2022 werd ook al een geval vastgesteld, maar toen ging het om een besmetting door pluimvee. Professor Hans Nauwynck (UGent) kan zich in een eerste reactie wel vinden in deze analyse. “Zolang het om een enkel voorval gaat, is er weinig reden tot paniek.”

Volgens Nauwynck moet de situatie wel nauwlettend in de gaten gehouden worden en het virus ook genetisch onderzocht worden. “Als het virus zich makkelijk en snel verspreidt onder de runderen, moeten we ons wel zorgen beginnen te maken. Ook dat is nog geen garantie dat het virus gemakkelijk kan overspringen op de mens, maar het risico is wel hoger.” Een ander gevaar is de combinatie van twee virussen bij mensen. “Als een mens bijvoorbeeld besmet is met het aviaire influenza (vogelgriep) en een humane influenza kan er een gevaarlijk combinatievirus optreden.”

Naast Texas zijn er ook in de staat New Mexico gevallen van vogelgriepvirus vastgesteld onder de runderen. Beperkte aantal runderen op bedrijven hebben milde ziekteverschijnselen zoals koorts, verminderde herkauwactiviteit en productiedaling. Met gaat ervan uit dat de koeien op deze bedrijven besmet zijn geraakt via voer of drinkwater. Verspreiding van vogelgriep van koe op koe is nog niet bewezen.

De Texaanse autoriteiten verklaarden ook nog dat de infectie door runderen niet tot bezorgdheden leidt over het op de markt brengen van melk. Zuivelfabrieken vernietigen de melk van zieke koeien en de pasteurisatie doodt virussen. Getroffen zuivelfabrieken worden ook geholpen om de blootstelling van hun personeel te beperken en om degenen die met besmet vee werken, te controleren en te testen.

Amerikaanse melkkoeien besmet met hoogpathogene vogelgriep
Uitgelicht
In de Amerikaanse staten Texas, Kansas en mogelijk New Mexico zijn melkkoeien besmet met hoogpathogene vogelgriep. Het is voor het eerst dat een vogelgriepbesmetting is vastge...
28 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek