"Weidegang bij melkvee nodig voor imago van de sector"

Het aantal koeien in Nederland dat niet meer in de wei komt, is verdubbeld van 10 procent in 2001 naar 21 procent in 2008. "Dat koeien niet meer buiten lopen is vanuit managementsoverwegingen begrijpelijk", zegt landbouworganisatie LTO. "Maar de melkveehouder moet ook de mogelijke welzijn- , milieu- en imagoschade overwegen."
17 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het aantal koeien in Nederland dat niet meer in de wei komt, is verdubbeld van 10 procent in 2001 naar 21 procent in 2008. "Dat koeien niet meer buiten lopen is vanuit managementsoverwegingen begrijpelijk. De melkveehouder moet echter ook de mogelijke welzijn- , milieu- en imagoschade overwegen bij zijn keuze", reageert landbouworganisatie LTO op een rapport van dierenrechtenorganisatie Wakker Dier.

De dierenrechtenorganisatie lanceerde het rapport over de melkveehouderij als een ‘wake-up call’ voor de Nederlandse consumenten en supermarkten. Daarmee kon landvouworganisatie LTO Nederland zich wel verzoenen aangezien consumenten door hun koopgedrag invloed hebben op de ontwikkeling van de melkveehouderij. “De verduurzaming van de veehouderij zal naast de motivatie van de melkveehouder zelf, voor een belangrijk deel gestimuleerd worden door de vraag in de winkel naar duurzaam geproduceerde zuivel met extra aandacht voor dierenwelzijn.

Wakker Dier richt zijn pijlen vooral op het verdwijnen van weidegang bij melkvee. “Het algemene beeld dat burgers hebben van de melkveesector is er éen van koeien, rustig en tevreden herkauwend in de wei. Daarmee onderscheid deze sector zich in positieve zin van de sterk geïndustrialiseerde varkens- en pluimveesector”, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Volgens Wakker Dier jaagt de melkrobot de koe uit de wei: op de helft van de robotbedrijven komen de koeien nooit meer buiten. Er staan al meer dan drie keer zoveel koeien het ganse jaar opgesloten in de stal in vergelijking met 1997. “Klauw- en uierontstekingen zijn hier een gevolg van”, stelt de dierenorganisatie. Zij vraagt dan ook de trend te keren en koeien opnieuw de weide op te laten.

Aan veel van de kritiekpunten wordt in het project 'Duurzame Zuivelketen' al gewerkt, reageerde LTO Nederland op het rapport 'Vijf voor twaalf voor de Nederlandse melkveehouderij'. De landbouworganisatie erkent dat heel wat koeien geen weideloop meer hebben en vindt dat een verdere teruggang niet gewenst is. Consumenten kunnen in de supermarkt al apart kiezen voor weidemelk. En zuivelfirma FrieslandCampina geeft Nederlandse melkveehouders een bonus voor weidegang.

“Wat de kritiek op schaalvergroting en fokkerij betreft, slaat Wakker Dier de bal wel mis”, stelt LTO Nederland. “De dierenrechtenorganisatie associeert schaalvergroting met industrialisering, een verlaagd dierenwelzijn en megastallen die vloeken in het landschap, terwijl veehouders grotere, maar vooral ruimere stallen vaak bouwen vanwege het welzijn en de gezondheid van de koeien.”

LTO voegt er aan toe dat melkveehouders in hun bedrijfsvoering steeds meer rekening houden met de omgeving zodat stallen worden ingebed in het landschap. Ook binnen de fokkerij is de afgelopen jaren bewust gekozen voor een andere aanpak, meent LTO Nederland. Koeien worden ouder en zijn robuuster. “De gezondheid van de dieren is prioriteit van alle melkveehouders in Nederland”, klinkt het.

Bron: AgriHolland/Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek