"We zijn niet langer de boemannen"

Met de verkiezingen in zicht praat De Standaard met jonge mensen die de voorbije jaren te maken kregen met 'het beleid'. Onder hen de 26-jarige melkveehouder Lucas Van Dessel. En wat blijkt? In tegenstelling tot de vorige regeerperiode, waarin de groene minister Vera Dua voor alles en nog wat de kop van Jut was, krijgen de beleidsmakers niet langer overal de schuld van.
12 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Met de verkiezingen in zicht praat De Standaard met jonge mensen die de voorbije jaren te maken kregen met 'het beleid'. Onder hen de 26-jarige melkveehouder Lucas Van Dessel. En wat blijkt? In tegenstelling tot de vorige regeerperiode, waarin de groene minister Vera Dua voor alles en nog wat de kop van Jut was, krijgen de beleidsmakers niet langer overal de schuld van.

"De vorige regering benaderde de landbouw bijna altijd negatief", zegt Van Dessel. "Wij waren de vervuilers, de boemannen. Deze regering heeft dat omgebogen. We worden nu beschouwd als een hoeksteen van het platteland. En je ziet ook dat de landbouw in sommige dossiers samen optreedt met organisaties als Bond Beter Leefmilieu of Natuurpunt. Ook al maken die organisaties, op het lokale vlak, het leven van een landbouwer er niet eenvoudiger op".

Van Dessel, die ondervoorzitter is van de Groene Kring, nam zelf deel aan de dialoogdagen voor jonge boeren. "Daar is een actieplan uit voortgevloeid, met onder meer concrete maatregelen of steun voor innovatie, bedrijfsovernames, meer rechtszekerheid op het vlak van ruimtelijke ordening en milieu. Dat was positief". Zelf kon hij er mee van profiteren dat de investeringssteun werd opgetrokken.

Toch heeft hij ook bedenkingen bij de afstemming tussen de diverse beleidsniveau's. "Wij krijgen steun, maar die Vlaamse subsidies worden daarna door de federale regering weer belast. Waar zit de logica? Laat de volgende regeringen daar eens aan werken", zegt Van Dessel. De kwestie werd vorige vrijdag overigens nog door het Agrofront aangekaart bij federaal landbouwminister Sabine Laruelle, die een werkgroep zal opstarten om een en ander te onderzoeken.

Verder worstelt Van Dessel nog met te veel administratie. "Elke dag spendeer ik er minstens een uur aan. Er is nu een e-loket, dat maakt enkele dingen efficiënter. Maar slechts een beperkt deel van de landbouwers maakt daar al gebruik van. En ook met dat e-loket blijft er nog veel administratief werk over".

Waar hij nog wakker van ligt? "Ik zou willen dat de crisis morgen voorbij was, maar dat is misschien niet realistisch. Er is veel onzekerheid, en voor melkveehouders komen daar de veranderingen in het systeem van de melkquota bovenop. Voor oudere landbouwers is dat zeker een aderlating, maar ik denk dat de afschaffing van de quota voor jonge boeren op termijn een vooruitgang zal betekenen. De schaalvergroting zal zich nog meer doorzetten, maar dat is al dertig, veertig jaar het geval".

Op de kritiek uit groene hoek dat de klok voor het leefmilieu op het vlak van landbouw de voorbije jaren werd teruggedraaid, antwoordt Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters dat dit "volstrekt onjuist" is. "Toen ik in 2004 minister van Leefmilieu werd, zat Vlaanderen volledig in de rats met de veroordeling door het Europees Hof van onze nitraatrichtlijn en al wat daarbij komt kijken".

"Vera Dua mag zeggen wat ze wil, ze had Vlaanderen met een groot probleem opgezadeld. Dankzij ons is er intussen toch een nieuw mestdecreet goedgekeurd en zit de mestverwerking op het juiste spoor. Ik voer uit wat Europa ons oplegt op het vlak van milieu. Niet meer, niet minder", aldus de minister-president.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek