Warme weer doet insectenplaag verwachten

Door de warme zomer mogen we drie keer meer vliegen, venijnig actieve dazen, massa's mieren en vlooien en een wespen- en spinnenplaag verwachten.
29 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Door de warme zomer mogen we drie keer meer vliegen, venijnig actieve dazen, massa's mieren en vlooien en een wespen- en spinnenplaag verwachten. "Ongewervelden groeien sneller als de temperatuur stijgt", luidt de verklaring. Door de droogte blijven we wel gespaard van een overrompeling door muggen en teken.

"Door de warme maand juli nemen vooral de vliegenpopulaties spectaculair toe", zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Door de hoge temperaturen zien we twee tot drie keer meer vliegen dan andere jaren". Per 10 graden dat de temperatuur stijgt, groeien ongewervelden anderhalve maal sneller. Als rottend huisvuil niet goed opgeruimd wordt, kunnen vliegen zich daar makkelijk in ontwikkelen. "Elke vlieg krijgt zo'n 200 nakomelingen, tel daarbij de hitte en dan zit je op een kleine week met een plaag", aldus Grootaert.

Hetzelfde verhaal geldt voor vlooien, die nu massaal honden en katten teisteren. "Die beestjes ontwikkelen zich niet alleen op huisdieren maar ook in zandbakken en op de slaapplek van de dieren. Ook zij zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur en worden nu sneller volwassen. Wanneer het 21 graden is, hebben ze een maand nodig om van larve vlo te worden. Bij 30 graden is dat al de helft sneller", aldus Grootaert.

Dazen steken dit jaar venijniger dan anders. "Een daas wordt pas actief bij 15 graden. Bij 30 graden en meer gaan ze nog veel effectiever te werk. Dat de bijen het dit jaar goed deden, is dan weer goed nieuws, vindt expert Frans Jacobs van de Universiteit Gent. "Er is heel veel honing. De bijen die getroffen waren door de strenge winter, konden recupereren dankzij het prachtige weer".

Hetzelfde valt te verwachten voor de wespen, al wordt hun aanwezigheid eerder gecatalogeerd onder plaag. "Alles hangt ervan af of het weer de komende weken omslaat, maar een wespenplaag valt te verwachten als het droog en warm blijft", zegt Jacobs. De aanwezigheid van veel spinnen in september is nu al te voorspellen. "Veel vliegen, betekent veel voedsel voor de spinnen. Dat belooft dus", aldus Grootaert.

Voor muggen, teken en kakkerlakken bleek de droogte dan weer nefast. "Muggen hebben water nodig want anders kunnen de larven zich niet ontwikkelen. Teken komen vooral voor in de lente. In juli en augustus zie je ze minder omdat het dan te droog is". Ook vlinders hebben te lijden onder de droogte. "De kruiden waarmee ze zich voeden, sterven af. Maar de vlinders hebben het dit jaar wel goed gedaan", weet Grootaert.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek