nieuws

Wanneer eet de Vlaming zijn stukje kip, varken en rund?

nieuws
Vlaamse consumenten geven bovengemiddelde scores aan varkensvlees, rundvlees en kippenvlees voor kwaliteit en smaak. Dat blijkt uit een online consumentenbevraging van het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in samenwerking met UGent bij 435 Vlamingen. Bedoeling was om de perceptie te meten rond de drie belangrijkste vleessoorten geproduceerd door de Vlaamse landbouwers, zijnde kip, varken en rund. Een gelijkaardige bevraging werd ook al eens uitgevoerd in 1998. Daaruit blijkt dat rundvlees eerder voor speciale gelegenheden is, en varkens- en kippenvlees eerder voor een dagdagelijks verbruik.
4 december 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:24
Lees meer over:

Vlaamse consumenten geven bovengemiddelde scores aan varkensvlees, rundvlees en kippenvlees voor kwaliteit en smaak. Dat blijkt uit een online consumentenbevraging van het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in samenwerking met UGent bij 435 Vlamingen. Bedoeling was om de perceptie te meten rond de drie belangrijkste vleessoorten geproduceerd door de Vlaamse landbouwers, zijnde kip, varken en rund. Een gelijkaardige bevraging werd ook al eens uitgevoerd in 1998. Daaruit blijkt dat rundvlees eerder voor speciale gelegenheden is, en varkens- en kippenvlees eerder voor een dagdagelijks verbruik.

Hoe kijkt de Vlaming naar zijn stukje kip, varken en rund? In vergelijking met 17 jaar geleden schat de Vlaming zijn stukje rundvlees in als veiliger, eerder duur, maar ook hoogkwalitatief en geschikt voor speciale gelegenheden. Door de BSE-crisis van 1997 had rundvlees in 1998 nog een minder veilige bijklank. In de huidige bevraging is dat veranderd en wordt rundvlees wel veilig ingeschat. Bovendien scoort rund op vlak van kwaliteit en smaak beter dan varken en kip. Dat vertaalt zich ook in de hogere prijs die de consument wil betalen en in het tijdstip waarop de consument kiest voor rundvlees. Rund is ‘speciaal’ of voor speciale gelegenheden.

Kip associeert de Vlaming met de begrippen goedkoop, gezond, lekker, sappig, gemakkelijk te bereiden en vooral dagdagelijks. Een kleine 20 jaar geleden was kip nog meer ‘speciaal’ of geschikt voor een feestelijke gelegenheid. Over kip en rund hebben de consumenten een meer uitgesproken en éénduidige mening dan over varkensvlees. Varkensvlees is de minst karaktervolle vleessoort van de drie. Volgens de ondervraagden is varken een vleessoort die overal en bij vele gelegenheden kan passen. Consumenten beschouwen varkensvlees als goedkoop en dagdagelijks, maar iets minder makkelijk te bereiden dan kip. Qua kwaliteit en smakelijkheid scoort varken middelmatig, maar wel beter ten opzichte van 1998.

Varkensvlees wordt het minst van de drie vleessoorten gekoppeld aan het begrip mals. Tegelijk zijn de respondenten geen voorstander van een zichtbare vetrand aan het varkenslapje of het plakje ham, nochtans gaan vetgraad en malsheid vaak samen in vlees. Die vetrand associëren ze met ongezond. Daarom heeft de varkenssector de afgelopen 20 jaar gewerkt aan magerder varkensvlees, al lijkt de consument die evolutie niet op te merken in zijn mening over varkensvlees. “Consumentenbevragingen zoals deze zijn voor het veehouderijonderzoek relevant om de verbeterstrategieën voor de sector te helpen uitstippelen”, aldus de onderzoekers.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek