header.home link

Waalse regering zet kwart Europese landbouwmiddelen in op 'ecoschema's'

17 januari 2022

De Waalse regering wil 26 procent van de Europese landbouwmiddelen voor het Waals gewest inzetten op zogenaamde ecoregelingen, zoals biologische productie en andere vormen van ecologische landbouw. Dat is net iets meer dan de Europese vereiste.

Lees meer over:

Het Europees parlement en de lidstaten bereikten vlak voor de zomer na lang onderhandelen een akkoord over het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, nog altijd goed voor bijna 40 procent van de Europese begroting. Daarin wordt ook geld voorzien voor 'ecoschema's', om de Europese landbouw te vergroenen. Vanaf 2023 gaat een kwart van de directe steun aan boeren naar dat groener beleid. 

De Waalse regering heeft nu een strategisch plan klaar met de verdeling van de middelen voor Wallonië. Daarin wordt 26 procent voorzien voor de ecoschema's, kondigde de ploeg van minister-president Elio Di Rupo maandag aan, iets hoger dan de Europese drempel dus. Het gaat om een bedrag van 345 miljoen euro. Volgens minister van Landbouw Willy Borsus (MR) krimpt de veestapel in Wallonië aan een gestaag tempo, waardoor er bij bepaalde premies vanzelf middelen vrijkomen voor vergroening. 

Het strategisch plan had eigenlijk al op 1 januari bij de Europese Commissie moeten liggen ter goedkeuring, maar omdat de onderhandelingen zelf zo lang hebben aangesleept besliste de Commissie wat billijker om te springen met die deadline.

Tot nog toe hebben 19 lidstaten hun strategische plannen ingediend. Vlaanderen en Wallonië dienen elk een eigen plan in, omdat landbouw geregionaliseerde materie is. In Vlaanderen loopt het openbaar onderzoek over het plan nog tot 14 maart, al is de regering intussen wel informeel in overleg met de Europese Commissie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek