Waalse melkveehouders gaan door met blokkades

Ondanks het akkoord om te onderhandelen over een prijstoeslag voor de melkveesector worden nog altijd verdeelcentra van distributieketens geblokkeerd. De actie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) werd zoals gepland dinsdagmiddag opgeheven, maar in Wallonië blijven nog een aantal (filter)blokkades behouden.
30 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Ondanks het akkoord om te onderhandelen over een prijstoeslag voor de melkveesector worden nog altijd verdeelcentra van distributieketens geblokkeerd. De actie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) werd zoals gepland dinsdagmiddag opgeheven, maar de Waalse melkveehouders blijven nog een aantal (filter)blokkades behouden.

In de nacht van maandag op dinsdag werd de blokkade voor de centrale van Delhaize in Zellik al stopgezet. Maar in Wallonië kwamen er twee bij: het distributiecentrum van Aldi in Gemblours en een Match-centrale in Fleurus. Ook het verdeelcentrum van Colruyt in Gellingen werd in de loop van de dag opnieuw geblokkeerd.

Na de middag werd de site van Colruyt terug vrijgemaakt omdat de supermarktketen dreigde met dwangsommen als de boeren de blokkade niet snel zouden opheffen. De andere blokkades bleven ook dinsdag nog de hele dag behouden. Zo waren er onder meer nog acties in Courcelles (Lidl), Villeroux en Gemblours (Aldi), Nijvel (Carrefour) en Fleurus (Match).

Binnen de Waalse landbouworganisatie FWA is dinsdag beslist om minstens tot het einde van de week actie te blijven voeren. Volgens de FWA zijn de voorstellen die dinsdag gelanceerd werden tijdens overleg tussen de landbouworganisaties, de distributiesector en de federale en regionale landbouwoverheden, onvoldoende.

Er werd onder meer overeengekomen om een werkgroep op te starten rond een prijstoeslag die in eerste instantie de melkveehouders zou toekomen. Volgens de Waalse landbouworganisatie zou de prijstoeslag 1 cent per liter bedragen. "Dat is onvoldoende", luidt het bij de FWA. "De melkprijs bedraagt ongeveer 18,5 cent per liter, maar de productiekost ligt op 30 tot 35 cent per liter”.

Aan Vlaamse kant wacht men het overleg met distributiefederatie Fedis af. ABS blokkeerde dinsdagmorgen het verdeelcentrum van Aldi in Erpe-Mere. Die blokkade werd rond de middag afgebroken. “Wij werden ontvangen door de mensen van Aldi en de afspraak is gemaakt dat zij meer Belgische melk in hun winkels gaan verkopen”, zegt Guy Depraetere van ABS.

"Nu komt twee derde van de melk in de winkelrekken uit België. Dat zou binnenkort 100 procent moeten worden", aldus Depraetere. Volgens ABS zijn er voorlopig geen nieuwe acties gepland. De landbouworganisatie wil het overleg met Fedis van woensdagnamiddag afwachten. “Als het een lege doos blijkt, dan zullen we snel teruggrijpen naar het wapen van betogingen”, luidt het.

De landbouwers die het distributiecenter van Carrefour in Nijvel blokkeerden, hebben hun blokkade dinsdagavond moeten opheffen. Gerechtsdeurwaarders waren ter plaatse geweest en hadden dwangsommen opgelegd. Dat meldde de RTBF radio dinsdagavond.

Nog dinsdagavond trokken een vijftigtal boze melkveehouders uit Henegouwen en de Kortrijkse regio naar het distributiecentrum van Aldi in het West-Vlaamse Gullegem om er de ingang hermetisch af te sluiten. Alleen lege vrachtwagens mochten het bedrijfsterrein verlaten.

De actie in Gullegem verliep vrij rustig. Een delegatie van de actievoerders werd ontvangen door de plaatselijke directie van Lidl, maar concrete resultaten leverde dat niet op. De boeren zijn niet van plan om hun actie snel op te geven. “We willen de druk op de ketel houden nu op nationaal niveau wordt onderhandeld over een faire melkprijs”, klonk het.

Ondertussen begint het ook bij onze noorderburen opnieuw te rommelen. De Dutch Dairy Board overweegt samen met koepelorganisatie European Milk Board om nieuwe acties op te zetten. "Een melkleverstop behoort tot de mogelijkheden", zegt voorzitter Sieta Keimpema.

Bron: Belga/eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek