Waalse en Franse boeren op straat tegen lage graanprijs

Een handvol Waalse landbouwers heeft dinsdag in de Brusselse Europawijk geprotesteerd tegen de val van de graanprijzen. Landbouworganisaties FWA en FJA kieperden meer dan een ton tarwe neer voor de zetels van de Europese Commissie en Europese Raad. Gelijktijdig vond ook een grootse actie plaats van de graanboeren in Parijs.
27 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Een handvol Waalse landbouwers heeft dinsdag in de Brusselse Europawijk geprotesteerd tegen de val van de graanprijzen. De delegatie van landbouworganisaties Fédération wallonne de l'agriculture (FWA) en Fédération des jeunes agriculteurs (FJA) kieperde meer dan een ton tarwe neer voor de zetels van de Europese Commissie en Europese Raad. Gelijktijdig vond een grootse actie plaats van de graanboeren in Parijs.

Een handvol Waalse landbouwers heeft dinsdag in de Brusselse Europawijk geprotesteerd tegen de val van de graanprijzen. De delegatie van landbouworganisaties Fédération wallonne de l'agriculture (FWA) en Fédération des jeunes agriculteurs (FJA) kieperde meer dan een ton tarwe neer voor de zetels van de Europese Commissie en Europese Raad. Gelijktijdig met de symbolische actie in Brussel vindt een grootse actie plaats van de graanboeren in Parijs.

"De graanprijzen zijn extreem laag. Het gaat om exact dezelfde problematiek als bij de melk. De huidige prijzen zijn niet meer voldoende om de kosten te dekken", aldus FWA-woordvoerster Anne Pétré. FWA-topman René Ladouce klaagt het gebrek aan beheer van de markt aan, "de markt is oververzadigd". "Twee jaar geleden was de gemiddelde prijs 200 euro voor een ton tarwe. Nu is dat 90 euro per ton", aldus Ladouce.

Ook in Parijs manifesteerden dinsdag zo’n 10.000 boeren in Parijs tegen de dalende landbouwprijzen. De betoging was er eveneens een initiatief van de graansector, waar de prijzen het afgelopen jaar met 24 pct zijn gedaald. Gemiddeld ging het inkomen van de landbouwer in Frankrijk in 2009 met 34 pct achteruit.

De tractoren reden van het platteland aan amper 35 kilometer per uur op de hoofdwegen naar de hoofdstad Parijs. Het autoverkeer was de dupe. De manifestanten hadden spandoeken mee met "Sarkozy au boulot! Ne solde pas ton agriculture" ("Sarkozy aan het werk! Hou geen uitverkoop van de landbouw", nvdr).

De boeren eisen "onmiddellijke maatregelen", zoals exportsteun en een tegemoetkoming van de overheid voor hun milieu- en sociale lasten. Volgens een vertegenwoordiger van de sector riskeert anders een derde van de sector te verdwijnen tegen 2011.

Binnen de Europese Unie moet de landbouwpolitiek tegen 2013 worden aangepast. Frankrijk is de grootste afnemer van landbouwsteun en de boeren verwachten van de regering dat die hun belangen zal verdedigen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek