header.home link

VS voeren hormonenoorlog met Europa op

16 januari 2009
De Verenigde Staten voeren de druk op Europa op om vlees van runderen behandeld met hormonen toe te laten. Als Europa dat niet doet, zal de Europese export naar de VS extra belast worden. Dat schrijft De Tijd. Door de sanctielijst voortdurend te wijzigen, zou geen enkele Europese exporteur nog zeker zijn dat hij niet ooit getroffen wordt door de verhoogde invoertaks. De Europese Commissie reageert verontwaardigd op de nieuwe fase in deze decenniumoude handelsoorlog.
Lees meer over:

De Verenigde Staten voeren de druk op Europa op om vlees van runderen behandeld met hormonen toe te laten. Als Europa dat niet doet, zal de Europese export naar de VS extra belast worden. De Europese Commissie reageert verontwaardigd op de nieuwe fase in deze decenniumoude handelsoorlog. Dat schrijft De Tijd.

In Europa is het inspuiten van runderen met groeihormen taboe. Volgens de VS en Canada is er nochtans geen wetenschappelijk bewijs dat dit per definitie schadelijk is. Beide landen hebben daarom al herhaaldelijk bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht ingediend tegen Europa. De VS en Canada hebben die zaken ook telkens gewonnen.

Toch blijft de EU weigeren met hormonen behandeld rundvlees toe te laten. Daarom mogen de VS en Canada sinds 1999 jaarlijks voor 116,8 miljard euro handelssancties treffen. Het gaat om een verhoging van de normale invoerheffing met 100 procent. Tot nog toe viseren de VS vooral Franse landbouwproducten, om op die manier druk te zetten op de grootste tegenstanders van het hormonenvlees.

Susan Schwab, de handelsvertegenwoordigster van de VS, heeft nu aangekondigd dat de sanctielijst voortaan om de zes maanden kan wijzigen. Op die manier is geen enkele Europese exporteur nog zeker dat hij niet ooit getroffen wordt door de verhoogde invoertaks. De aftredende regering-Bush zegt met de ingreep druk te willen zetten op Europa, om na tien jaar eindelijk tot een vergelijk te komen. Europa vindt de extra druk onaanvaardbaar en wil naar de Wereldhandelsorganisatie stappen.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek