Vroege Mechelse bloemkool krijgt duwtje in de rug
nieuwsDe teelt van de typisch Mechelse vollegrondsgroente doet het almaar minder goed. Volgens tuinbouwconsulent Walter Van Neck zijn daar verschillende redenen voor. "De vroege Mechelse bloemkool wordt eind september gezaaid en wordt pas eind februari uitgeplant. Pas begin mei kan worden geoogst. De lange teeltduur zorgt ervoor dat het risico op een mislukte oogst groter is dan bij andere groenten, zodat steeds minder tuinders de vroege Mechelse bloemkool willen telen", luidt het.
Daarnaast heeft de Mechelse bloemkool af te rekenen met de concurrentie van Spaanse en Franse bloemkolen. Nochtans zijn die bloemkolen niet te vergelijken met de Mechelse bloemkool. "Die zuiderse bloemkolen zijn winterbloemkolen die meer zwavel bevatten en ze smaken naar raap. De grond in de Mechelse omgeving, tot Klein-Brabant, is ideaal voor de teelt van deze bloemkool. Daarbuiten is de grond zanderiger en geschikter voor de teelt van zomerbloemkool", licht Van Neck toe.
"De Week van de Groentestreek moet die eigenschappen in de verf zetten. De consument moet er zich van bewust worden dat tegenover de iets hogere prijs een veel betere smaak staat", aldus de consulent.
Meer informatie: Week van de Groentestreek
Bron: Het Belang van Limburg