nieuws

Vroege Mechelse bloemkool krijgt duwtje in de rug

nieuws
De 'Week van de Groentestreek' in Sint-Katelijne-Waver, die dit jaar plaatsvindt van 6 tot 13 mei, zet de vroege Mechelse bloemkool in de kijker. De typische Mechelse groente heeft het hoe langer hoe moeilijker zich te handhaven. Dat vertaalt zich in een sterk gedaalde aanvoer. Werden er in 1996 nog ruim vier miljoen stuks op de Mechelse Veilingen aangevoerd, dan is die aanvoer in 2006 met 2,2 miljoen stuks zo goed als gehalveerd.
6 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De 'Week van de Groentestreek' in Sint-Katelijne-Waver, die dit jaar plaatsvindt van 6 tot 13 mei, zet de vroege Mechelse bloemkool in de kijker. De typische Mechelse groente heeft het hoe langer hoe moeilijker zich te handhaven. Dat vertaalt zich in een sterk gedaalde aanvoer. Werden er in 1996 nog ruim vier miljoen stuks op de Mechelse Veilingen aangevoerd, dan is die aanvoer in 2006 met 2,2 miljoen stuks zo goed als gehalveerd.

De teelt van de typisch Mechelse vollegrondsgroente doet het almaar minder goed. Volgens tuinbouwconsulent Walter Van Neck zijn daar verschillende redenen voor. "De vroege Mechelse bloemkool wordt eind september gezaaid en wordt pas eind februari uitgeplant. Pas begin mei kan worden geoogst. De lange teeltduur zorgt ervoor dat het risico op een mislukte oogst groter is dan bij andere groenten, zodat steeds minder tuinders de vroege Mechelse bloemkool willen telen", luidt het.

Daarnaast heeft de Mechelse bloemkool af te rekenen met de concurrentie van Spaanse en Franse bloemkolen. Nochtans zijn die bloemkolen niet te vergelijken met de Mechelse bloemkool. "Die zuiderse bloemkolen zijn winterbloemkolen die meer zwavel bevatten en ze smaken naar raap. De grond in de Mechelse omgeving, tot Klein-Brabant, is ideaal voor de teelt van deze bloemkool. Daarbuiten is de grond zanderiger en geschikter voor de teelt van zomerbloemkool", licht Van Neck toe.

"De Week van de Groentestreek moet die eigenschappen in de verf zetten. De consument moet er zich van bewust worden dat tegenover de iets hogere prijs een veel betere smaak staat", aldus de consulent.

Meer informatie: Week van de Groentestreek

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek