Vrieskou berokkende Limburgse telers zware schade

De vrieskou in januari en februari heeft voor heel wat schade gezorgd in de Limburgse land- en tuinbouw. Volgens een raming van de Vlaamse administratie zou daar tot 22 hectare in de sierteelt en de boomkwekerij verloren gegaan zijn. In de preiteelt heeft een areaal van zowat 100 hectare schade geleden. Dat antwoordde Vlaams landbouwminister Kris Peeters dinsdag in de subcommissie landbouw van het Vlaams parlement op een vraag van Johan Sauwens (CD&V).
10 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De vrieskou in januari en februari heeft voor heel wat schade gezorgd in de Limburgse land- en tuinbouw. Volgens een raming van de Vlaamse administratie zou daar tot 22 hectare in de sierteelt en de boomkwekerij verloren gegaan zijn. In de preiteelt heeft een areaal van zowat 100 hectare schade geleden. Dat antwoordde Vlaams landbouwminister Kris Peeters dinsdag in de subcommissie landbouw van het Vlaams parlement op een vraag van Johan Sauwens (CD&V).

De vrieskou sloeg het hardst toe in Limburg. Daar werd in de ochtend van 7 januari zelfs -21 graden Celcius onder thermometerhut opgemeten. De extreme kou heeft veel schade aangericht aan fruitplantages, vollegrondsgroenten, de boomkwekerij- en sierteeltsector. Een raming heeft het over 20 tot 22 hectare in de sierteelt en de boomkwekerij.

In de vollegrondsgroententeelt is sprake van een 100-tal hectare prei en een 30-tal hectare kolen. Wat spruiten betreft, is er tot 100 procent schade. Volgens de Mechelse Veilingen is de aanvoer zelfs met de helft teruggevallen tegenover vorig jaar.

Op de vraag wat er voor de betrokkenen kan gebeuren wees Peeters op het uitstel van aflossing op lopende kredieten met steun van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). De VLIF-kapitaalpremies voor een bedrag van 7,5 miljoen euro zullen versneld uitbetaald worden. Een eventuele tussenkomst van het rampenfonds is een zaak voor de federale regering. Peeters zal wel alle nodige informatie overmaken aan zijn federale collega.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek