Vraag naar faunamengsels explodeert door natte voorjaar
nieuwsAls gevolg van het natte voorjaar en de ernstig vertraagde inzaai is de vraag naar faunamengsels geëxplodeerd. Seed@bel, de federatie van de Belgische zaaizaadsector, schat dat de verkoop ruim vijf maal hoger ligt dan de voorbije jaren. Het zaad is vooral in trek omdat boeren door de late inzaai vrezen voor de inzaaimogelijkheden van de oorspronkelijk voorziene teelt. De faunateelt wordt binnen het nieuwe GLB bovendien vergoed met 1.500 euro per hectare. Door de grote vraag vrezen boeren wel dat dit bedrag niet volledig uitgekeerd wordt.
Door het natte voorjaar en onbegaanbare akkers zijn veel geplande teelten na uitstel nu ook afgesteld. Door de late inzaai wordt gevreesd dat de opbrengsten tegenvallen. “Boeren kiezen als alternatief massaal voor faunateelten.” Dit vertelde onder andere Jan Haveneers, bestuurslid van de federatie van loonwerkers Landbouw-service, eerder deze week aan VILT.

Alhoewel de deadline voor de verzamelaanvraag nog niet verstreken is en er geen Vlaams teeltoverzicht bestaat, lijkt deze analyse correct. “Er zijn misschien ruim vijf keer meer faunamengsels verkocht”, vertelt Marc Ballekens, manager bij Seed@bel, de federatie van de Belgische zaaizaadsector, na navraag bij een aantal leden.
De reden voor de populariteit van het zaad is de vergoeding vanuit het GLB. Binnen het nieuwe GLB zijn faunamengsels als ecoregeling meegenomen en staat hier tegenover een vergoeding van 1.500 euro per hectare. Achterliggende gedachte is dat de faunateelt, die dient als een groenbedekker, onder andere goed is voor de bodem. Ballekens schat de kosten voor de teelt - inclusief zaad - op 400 à 600 euro per hectare in (zonder kost voor de grond, red.). Boeren proberen volgens hem op die manier een batig saldo van 1.000 euro per hectare te realiseren.
Gesloten envelop
Tegelijkertijd leeft er binnen de sector de vrees dat de overheid de vergoeding zal terugschroeven wegens de grote vraag. “Voor de areaal- en diergebonden maatregelen in pijler 1 wordt er gewerkt met een gesloten envelop”, klinkt het op het agentschap Landbouw en Visserij. Dat de vergoeding door de grote vraag nog maar een schijntje bedraagt, is echter geen feit. “In geval van meer aanvragen dan voorzien, zijn mechanismen voorzien om te vermijden dat het eenheidsbedrag te zwaar gekort moet worden. Maar finaal bestaat de kans wel dat er beknot wordt indien er meer aanvragen zijn.” Ballekens heeft vernomen dat momenteel van een implosie van de voorziene 1.500 euro per hectare helemaal geen sprake is. “Er zou - binnen bepaalde strikt wettelijk bepaalde grenzen - budget van de ene ecoregeling naar de andere ecoregeling kunnen overgeheveld worden.”
Geen tekorten verwacht
Doordat de verzamelaanvraag nog tot en met vrijdag 14 juni kan worden ingediend, sluit hij niet uit dat nog meer boeren faunazaad bestellen. "Alhoewel het plotse goede weer ook boeren terug kan doen beslissen de oorspronkelijk voorziene teelt toch te zaaien." Voor een tekort aan zaaizaad voor faunamengsels moeten de boeren in ieder geval niet bang zijn. "Het faunazaad bestaat uit mengsels waarvoor wij verschillende recepten kunnen uitwerken. Is er bijvoorbeeld geen wintergerst aanwezig, dan gebruiken wij winterrogge”, vertelt Thomas Truyen van zaadleverancier Limagrain. “Het mengsel bestaat uit zo’n tien componenten.”
Ook Truyen ziet een sterke toename van de vraag. “Er zijn minder uien, korrelmaïs en suikerbieten ingezaaid. Als alternatief komen de boeren bij de faunateelt terecht die binnen de ecoregeling vergoed wordt.” Ondanks de vergoeding kleven er volgens hem ook nadelen aan de teelt. “Het is een groenbedekker die je tot 15 maart moet laten staan. Tegen september is hij uitgebloeid en komt het veld leeg te staan met het risico op onkruid.”

Bron: Eigen verslaggeving