Twee weken uitstel voor wijzigingen aan verzamelaanvraag door regenweer
nieuwsLandbouwers krijgen twee weken langer de tijd om hun verzamelaanvraag te wijzigen. Tot en met vrijdag 14 juni kunnen ze ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en de overdracht van betalingsrechten aanvragen. Er is ook extra tijd voor landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken voor het inzaaien van de bufferstroken. Dat heeft het Agentschap Landbouw en Zeevisserij beslist naar aanleiding van de slechte weersomstandigheden en de versoepelingen die vanuit Europa beslist zijn.
Stand van zaken op het veld
Het aanhoudende regenweer speelt de landbouwers al het hele voorjaar parten. Waar het veldwerk normaal in de eindfase is beland, is dat vandaag allesbehalve het geval. Volgens Boerenbond zijn iets meer dan de helft van de aardappelen geplant, maar vaak niet in optimale omstandigheden. Heel wat landbouwers hebben hun pootgoed bovendien opnieuw in de frigo geplaatst omdat het in veel streken onmogelijk is om te planten. De landbouworganisatie merkt stilaan enige nervositeit op bij de aardappelverwerkende industrie.
Ook de telers van groenten voor de diepvriesindustrie ondervinden grote problemen. “We zien dat bijvoorbeeld de bonencontracten als tweede teelt geannuleerd worden. Dit zijn groenten die voorzien zijn na een eerste teelt, bijvoorbeeld spinazie. Omdat de verwerking verwacht dat te veel gewassen gaan samenkomen richting de oogst, worden nu al teeltaanpassingen gedaan”, zegt Pieter Van Oost, plantaardig adviseur van Boerenbond.
Bij de bieten is er een dubbel beeld te zien. Telers die leveren aan de Tiense Suikerraffinaderij (voor in het oosten van het land), hebben bijna alles kunnen zaaien, terwijl er bij Iscal nog ongeveer 1.900 hectare moet gezaaid worden. “Dit is heel veel”, meent Van Oost. “Idealiter worden suikerbieten voor begin mei gezaaid.” Hij raad telers aan om duidelijke afspraken te maken met de agronomen van de fabriek om hun leveringsrecht niet te verliezen naar de volgende jaren toe.
Maïs, dat traditioneel één van de latere ingezaaide teelten is, zit volgens Boerenbond ongeveer voor 40 procent in de grond. Maar er zijn heel grote verschillen. Er zijn nog steeds landbouwers die geen maïs hebben kunnen planten.

Regenweer: Wat nu met de verzamelaanvraag?
27 mei 2024Twee weken extra voor wijzigingen
Deze moeilijke situatie op het veld noodzaakt telers om hun teeltplan aan te passen. Om die reden heeft het Agentschap Landbouw en Zeevisserij de deadline voor het wijzigen van de verzamelaanvraag twee weken uitgesteld. Dat betekent dat landbouwers tot en met vrijdag 14 juni 2024 tijd krijgen om hun verzamelaanvraag te wijzigen voor de aanvraag van subsidies voor ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen. De ecoregeling ‘voorjaarsbraak met late inzaai mas’ vormt daarop een uitzondering, want die moest uiterlijk op 30 april aangevraagd zijn. Ook de aangifte van de percelen die een landbouwer dit jaar in gebruik heeft en de indiening van de overdracht van de betalingsrechten kan nog twee weken langer. Dat geldt bovendien ook voor de teeltmelding van hennep.
Tenslotte houdt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ermee rekening dat de verplichte inzaai van bufferstroken door de natte weersomstandigheden niet steeds tijdig mogelijk is voor landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken. Al waarschuwt het er wel voor dat de bufferstrook wordt ingezaaid van zodra de toestand op het veld dit toelaat. De grasbufferstrook in het kader van erosiebestrijding moest wel voor de start van 2024 al aanwezig zijn.
Net zoals in andere jaren, is het aanpassen van de hoofdteelt wel nog mogelijk tot 30 juni. Na 14 juni kunnen percelen met premieaanvraag via het e-loket nog gesplitst worden. Dat kan door het gebruik van de splitstool. Zo blijven de aangevraagde maatregelen ook op de gesplitste percelen behouden. Als een perceel niet meer voldoet aan de voorwaarden van de maatregel, moet de landbouwer de bijkomende bestemming wel verwijderen.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Koen Hendrickx - Sanac