Vorstschade niet erkend als landbouwramp

De vorstschade van de afgelopen nieuwjaarsperiode wordt niet erkend als landbouwramp. Dat zegt senator Ann Somers (Open Vld). Volgens federaal landbouwminister Sabine Laruelle (MR) is niet aan de vereiste criteria voldaan om de vorstperiode uit te roepen als landbouwramp. Daarom komt het Rampenfonds niet tussen.
11 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De vorstschade van de afgelopen winter wordt niet erkend als landbouwramp. Dat zegt senator Ann Somers (Open Vld). Volgens federaal landbouwminister Sabine Laruelle (MR) is niet aan de vereiste criteria voldaan om de vorstperiode uit te roepen als landbouwramp. Daarom komt het Rampenfonds niet tussen in de vergoeding van de schade die de vorst en de sneeuw hebben aangericht.

"Vooral fruitplantages, veldgroenten en de boomkwekerij- en sierteeltsector kregen het zwaar te verduren door de vorst van afgelopen winter. Dat is zeker het geval in Limburg, waar temperaturen van -20 graden aan de grond werden gemeten," zegt Ann Somers. Maar bij navraag bij minister Laruelle blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan om op een vergoeding uit het Rampenfonds te kunnen rekenen.

Het Rampenfonds komt alleen in actie als de terugkeerperiode van extreme weerstoestanden groter is dan 20 jaar, als de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro, en als de gemiddelde schade per dossier hoger is dan 5.580 euro. Daarnaast kan pas staatssteun verleend worden als de vernieling meer bedraagt dan 30 pct van de gemiddelde jaarlijkse productie.

Bron: Het Belang van Limburg/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek