Voor het eerst neemt algemeen tempo ontbossing af

Voor het eerst is het tempo van ontbossing wereldwijd vertraagd tijdens het afgelopen decennium. In sommige landen, vooral in Afrika en Zuid-Amerika, blijft de situatie wel alarmerend. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN donderdag bekendgemaakt in haar vijfjaarlijkse verslag.
25 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Voor het eerst is het tempo van ontbossing wereldwijd vertraagd tijdens het afgelopen decennium. In de jaren negentig omvatte het jaarlijks netto verlies nog 8,3 miljoen hectare, terwijl dat nu teruggelopen is tot 5,2 miljoen hectare. In sommige landen, vooral in Afrika en Zuid-Amerika, blijft de situatie wel alarmerend. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN bekendgemaakt in haar vijfjaarlijks verslag.

"Voor de eerste keer kunnen we aantonen dat de wereldwijde ontbossing is teruggelopen dankzij georganiseerde inspanningen", zegt Eduardo Rojas, adjunct-directeur-generaal van FAO, dat haar studie uitvoerde in 233 landen en gebieden.

Op een totale oppervlakte van vier miljard hectare heeft ontbossing tussen 2000 en 2010 jaarlijks een bruto verlies van dertien miljoen hectare bossen veroorzaakt. In de jaren negentig bedroeg dat aantal nog zestien miljoen hectare.

Het jaarlijkse netto verlies omvatte 5,2 miljoen hectare, terwijl dat in de jaren negentig nog 8,3 miljoen hectare bedroeg. "De afname is grotendeels te danken aan bebossingsprogramma's op grote schaal door bepaalde staten, voornamelijk in Azië, waar FAO een netto toename van per jaar ongeveer 2,2 miljoen hectare tijdens de voorbije tien jaar registreerde", aldus Rojas.

China, India en Vietnam hebben hun bosgebieden met zowat vier miljoen hectare per jaar uitgebreid. Brazilië is eveneens op de goede weg. Daar ging het afgelopen decennium jaarlijks 2,6 miljoen hectare bos verloren terwijl het decennium voordien per jaar nog 2,9 miljoen hectare verdween.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek