Volautomatische serre gelanceerd in VS: geen mens raakt sla aan tot ze de supermarkt bereikt
nieuwsTwee merken van Arvesta, Van der Hoeven Horticultural Projects en Hortiplan hebben een volledige geautomatiseerde serre voor bladgroenten van 5,5 hectare in Virigina opgeleverd. “Alles is automatisch, van zaadje tot de verpakking. Een gamechanger voor duurzame landbouw”, luidt het.
In de gloednieuw geopende serre wordt de sla volledig geautomatiseerd geproduceerd, van zaaien tot verpakken. "Met innovaties zoals geautomatiseerd zaaien, verplanten, oogsten, klimaatbeheersing, verwerking en verpakking zet de faciliteit een nieuwe standaard in Controlled Environment Agriculture (CEA)”, duidt Emanuel Marreel, Business Director voor Hortiplan. “Deze aanpak garandeert het hele jaar door een aanvoer van verse bladgroenten van hoge kwaliteit en voldoet aan de toenemende vraag naar verse producten, terwijl de arbeidsvereisten tot een minimum worden beperkt.”
Synergie tussen Hortiplan en Van der Hoeven
De semi-gesloten serre is het resultaat van de samenwerking tussen Van der Hoeven Horticultural Projects en Hortiplan. Beide bedrijven zijn onderdeel van Arvesta, een belangrijke Belgische toeleverancier voor land- en tuinbouwers. Van der Hoeven is marktleider in semi-gesloten serres voor bladgroenten en speelde een belangrijke rol bij het ontwerp en de bouw van de kas. “De expertise die Van der Hoeven heeft in het integreren van technologieën in landbouwpraktijken hielp bij het bereiken van de ambitieuze doelstellingen van het project”, aldus Arvesta. Hortiplan is dan weer marktleider in zijn eigen ontwikkelde ‘Mobiele Goten Systemen’ (MGS) en heeft op zijn beurt bijgedragen aan de ontwikkeling en implementatie van hydrocultuursystemen. Deze technologie en automatiseringsoplossingen zijn cruciaal voor het maximaliseren van het gebruik van middelen en het minimaliseren van verspilling. “Door het bundelen van de expertise van beiden werd de meest geavanceerde bladgroenteteeltkassen ter wereld ontwikkeld”, aldus Arvesta. Het serrecomplex is 5,5 hectare groot kreeg de naam Better Future Farms mee en werd gebouwd in Virginia.
Volgens de CEO van Arvesta, Niek Depoorter is het project een gamechanger voor duurzame landbouw. Zo zou het glastuinbouwproject een verlaagd meststoffengebruik van 60 procent hebben in vergelijking met traditionele landbouwpraktijken. “De serre heeft het hele jaar door klimaatregeling. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden, ongeacht het weer buiten. Bovendien wordt het regenwater dat van het dak van de kas wordt opgevangen hergebruikt voor irrigatie, waardoor de afhankelijkheid van externe waterbronnen wordt verminderd”, luidt het. “Dankzij geavanceerde technologieën gebruikt de serre ook ongeveer 90 procent minder land en 87 procent minder water gebruikt dan vollegrondtechnieken."

Slateler uitgeroepen tot Antwerpse Jonge Ondernemer 2022
25 april 2022Volautomatisch
Ook Vlaanderen heeft reeds serres waarbij de productie in een ver stadium van automatisering zit en waar op ecologische wijze wordt geteeld. Het slateeltbedrijf Goni uit Sint-Katelijne-Waver werkt bijvoorbeeld al even met een MGS-systeem. Naast het feit dat water en meststoffen niet zomaar verloren gaan bij een MGS-systeem, is het ook veel ergonomischer werken. Want waar bij vollegrondteelten telkens door de knieën gegaan moet worden, kunnen werkkrachten bij een MGS-systeem recht blijven staan. Maar ondanks de hoge graad aan automatisatie, zijn toch nog steeds werkkrachten nodig. “Dat is het grote verschil met de serre in de VS”, duidt Arvesta. “Daar hoeft niemand meer in de serre komen. Wat een groot voordeel is naar voedselveiligheid. Zo zijn er veel minder risico’s dat er ziektes in de serres komen." Toch zijn er ook nog steeds mensen achter de schermen nodig, en omdat de efficiëntie zo hoog ligt zijn er ook verder in de keten meer mensen nodig. "Op deze manier creëert deze innovatie ook jobs", aldus Arvesta.
Europese innovatie in de VS
Waarom wordt dit neusje van de zalm in glastuinbouwsector in de Verenigde Staten gebouwd en niet in Europa? “De standaarden voor voedselveiligheid in de Verenigde Staten zijn nog iets strenger dan de EU. De volautomatisch serre speelt daarop in door het contact tussen de groenten en mensen tot een minimum te beperken. Daarbovenop was er ook een zeer grote de nood aan een efficiënte serre in Virginia”, legt Arvesta het momentum uit. “In de Verenigde Staten worden de meeste groenten geproduceerd aan de westkust. De transportverbinding om de groenten naar de oostkust te brengen, waar Virginia onder meer ligt, is er zeer slecht. Door de automatische serre kunnen ze nu zelf groenten beginnen telen."
Met een dagelijkse productie van meer dan 3.500 kilo verse sla zorgt de serre voor een constante aanvoer van producten om aan de marktvraag te voldoen. “Het project toont het ongelooflijke potentieel van moderne technologie in de landbouw en zet een nieuwe standaard voor omgevingsverantwoordelijkheid. We hopen dat dit tuinders inspireert en een verdere vooruitgang in voedselproductie stimuleert”, reageert Depoorter die inschat dat het niet zo heel lang meer zal duren voor er ook in Europa volautomatische serres gebouwd zullen worden.
