Volkorenproducten verlagen risico op diabetes
nieuwsWie voedingsvezels en niet-verteerbare koolhydraten eet, bijvoorbeeld volkorenproducten, vermindert het risico op diabetes. Twee promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen, Wang Hongwei en Sa'ad Al Lahham, hebben hiervoor nieuwe aanwijzingen gevonden. Zij brachten ook het onderliggende mechanisme in kaart.
Steeds meer mensen lijden aan obesitas en ziektes die daarmee gepaard gaan, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Chronische ontsteking, waarbij het vetweefsel een sleutelrol speelt, wordt gezien als een belangrijke factor in het ontstaan van deze ziekten. Het eten van veel vet zorgt voor een sterkere ontstekingsreactie, maar het lichaam kan deze ontstekingsreactie ook tegengaan. Na consumptie van niet-verteerbare koolhydraten ontstaan in de dikke darm fermentatieproducten, de zogeheten korte-keten-vetzuren, die de ontsteking kunnen remmen.
Wang Hongwei en Sa'ad Al-Lahham brachten in kaart wat voor effect propionzuur heeft, één van de korte-keten-vetzuren die in de dikke darm wordt geproduceerd. Ze ontdekten dat propionzuur de productie van diverse ontstekingsstoffen kan remmen. Bovendien stimuleert propionzuur processen die een positief effect kunnen hebben op insulinegevoeligheid en andere aandoeningen die met obesitas gepaard gaan. Hiermee bieden de promovendi een verklaring voor de beschermende effecten van voedingsvezels op de ontwikkeling van diabetes type 2.
Bron: FoodHolland