header.home link

Vogelgriep: Ophokplicht wordt opgeheven

Omdat de kans op besmetting met vogelgriep de laatste weken is afgenomen, kunnen de preventieve maatregelen gedeeltelijk worden opgeheven. Zo is het vanaf zaterdag 14 mei niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. De dieren moeten wel nog steeds binnen gevoederd worden. Dat laat het federaal voedselagentschap FAVV weten.

13 mei 2022  – Laatste update 13 mei 2022 10:45
leghenkippluimveevogelgriepophokplicht-1250

In november vorig jaar werd het hoopathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld in België en onze buurlanden. Om ons pluimvee te beschermen tegen dit zeer besmettelijke en dodelijke virus, voerde de federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) een periode van verhoogd risico in en werden verschillende preventieve maatregelen getroffen die golden voor zowel professionele houders als particulieren.

De sanitaire toestand is sinds het einde van de voorjaarstrek van wilde vogels echter wel aanzienlijk verbeterd. Er werd in de laatste 5 weken geen enkele besmetting met vogelgriep vastgesteld bij pluimvee en de laatste 3 weken geen besmetting bij wilde vogels.

Dit zorgt ervoor dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. De periode van verhoogd risico blijft nog steeds behouden en de dieren moeten nog binnen gevoederd worden. Maar vanaf zaterdag 14 mei is het niet langer verplicht om pluimvee en vogels op te hokken, dit geldt zowel voor particuliere houders als professionele houders. Ook het drenken van de dieren moet niet meer verplicht binnen of onder netten gebeuren.

David Clarinval noemt het “zeer goed nieuws, vooral voor de professionele houders die het in de huidige economische context al moeilijk genoeg hebben.” FAVV benadrukt wel dat waakzaamheid nodig blijft. “Het vogelgriepvirus is nog steeds aanwezig onder wilde vogels in ons land en onze buurlanden. Experten voorspellen dat het virus ook deze zomer nog zal blijven circuleren”, klinkt het. Het voedselagentschap raad daarom aan om pluimvee nog steeds onder netten te houden om contact met wilde vogels te vermijden.

Vogelgriep in België

Het hoogpathogene vogelgriepvirus circuleerde in België van november 2021 tot maart 2022. Er werden in die periode 6 besmettingen vastgesteld bij gehouden pluimvee. Deze uitbraken situeerden zich in de gemeenten Alveringem (West-Vlaanderen), Ravels (West-Vlaanderen), Veurne (West-Vlaanderen), Bocholt (Limburg), Vrasene (Oost-Vlaanderen) en Meulebeke (West-Vlaanderen). In zones rond deze haarden werden bijkomende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sinds 29 november 2021 werden ook 83 besmettingen met hoogpathogene vogelgriep aangetroffen bij wilde vogels op verschillende locaties in België.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek