header.home link

Al 16 miljoen vogels geslacht in Frankrijk omwille van vogelgriep

2 mei 2022

Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht. “Dat is helaas een record”, meldt het Franse ministerie van Landbouw. "Positief nieuws is dat de piek van de epidemie aan het einde van de maand maart gepasseerd is", klinkt het nog.

Lees meer over:

Sinds het eerste geregistreerde geval, eind november in het noorden van het land, raakten 1.364 pluimveebedrijven besmet met het vogelgriepvirus. In de Vendée en de aangrenzende departementen werden 857 uitbraken geregistreerd. Daar gingen de autoriteiten over tot massale slachting van zowel zieke als gezonde dieren, als preventieve maatregel.

Gewoonlijk beperken vogelgriepuitbraken zich tot het zuidwesten van het land, in het bijzonder tot eendenfokkerijen voor de productie van foie gras. Vorig jaar werden 500 uitbraken gemeld en werden 3,5 miljoen vogels, vooral eenden, geslacht. 

Vogelgriep is een seizoensgebonden ziekte: het virus wordt door trekvogels meegebracht uit Azië, ontwikkelt zich in oktober in Europa en circuleert tot april. Voor het eerst hebben wilde vogels dit jaar landbouwbedrijven besmet nadat ze teruggekeerd waren uit zuidelijke landen, wat een tweede golf veroorzaakte. "Het is nu vooral de gallus - een kippenvariëteit - die getroffen is", aldus het landbouwministerie.

Ook in Nederland waren er recent behoorlijk wat vogelgriepuitbraken. Heel even vreesden de pluimveehouders er al voor het scenario van 2003 toen uiteindelijk 30 miljoen kippen moesten geruimd worden in Nederland. Maar zover lijkt het voorlopig niet te komen. In ons land valt het aantal uitbraken beter mee. Intussen is de situatie min of meer onder controle en er wordt al stilaan nagedacht over het opheffen van de ophokplicht.

Uitgelicht
Nederland wordt geteisterd door verschillende uitbraken van het vogelgriepvirus. Vijf bedrijven moesten op enkele dagen tijd geruimd worden. Alhoewel de situatie aanvankelijk...
27 april 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek