Vogelgriep: Frankrijk gaat 1,3 miljoen dieren preventief ruimen

De golf van vogelgriep die door Europa waait, lijkt nog niet te stoppen. Vooral Frankrijk is zwaar getroffen. Daar zijn al meer dan 245 uitbraken geteld en daarom heeft het land beslist om over te gaan tot preventieve ruiming van 1,3 miljoen dieren. In Nederland zijn dan weer een vos en een bunzing aangetroffen die besmet zijn met het vogelgriepvirus.

21 januari 2022  – Laatste update 21 januari 2022 16:29
Lees meer over:

Op 20 januari 2022 stond de teller in Frankrijk al op 245 uitbraken, maar het landbouwministerie wijst erop dat de cijfers bij manier van spreken elk uur veranderen. De verspreiding van het virus is sinds begin januari sterk versneld in het zuidwesten van het land, in het hart van de streek van de foie gras. Daarom grijpt Frankrijk naar de grote middelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Grootschalige ruiming en vaccinatie

“De tot nu toegepaste strategie van bioveiligheidsmaatregelen, ruiming van besmette bedrijven en preventieve opruiming van contactbedrijven heeft onvoldoende effect”, klinkt het. Daarom gaat het land over tot een preventieve ruiming van alle pluimveebedrijven in Zuidwest-Frankrijk. In totaal gaat het om een gebied van 226 gemeenten, vooral ten zuiden van het departement Landes, maar ook ten westen van Gers en ten noorden van Pyrenées-Atlantique.

kaart vogelgriep Frankrijk_Frans landbouwministerie

Frans landbouwminister Julien Denormandie verwacht dat er ongeveer drie weken nodig zijn om alle dieren in het gebied te ruimen. Het gaat om 1,3 miljoen dieren, vooral eenden, die geslacht moeten worden. Dat zou het totaal aantal geruimde dieren sinds de uitbraak van vogelgriep in Frankrijk eind november op 2,5 miljoen dieren brengen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor fokbedrijven en broeierijen om herbevolking na de vogelgriepperiode weer mogelijk te maken.

De getroffen bedrijven zullen gecompenseerd worden. Daarnaast gaat Frankrijk in het gebied ook een experiment opstarten met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Ook Nederland kondigde dat eerder al aan. Volgens Frans minister Denormandie is dat op termijn de enige manier om de dieren te beschermen tegen de steeds terugkerende dierziekte. Hij wil ook zijn Europese collega’s trachten te overtuigen om deze vaccinatie in heel de EU te standaardiseren.

Sinds 2015 is Frankrijk al vier keer getroffen door grootschalige uitbraken van vogelgriep. De laatste uitbraak, afgelopen winter, leidde tot de slachting van 3,5 miljoen stuks pluimvee, vooral eenden. Volgens Franse landbouworganisaties zou die uitbraak ruim 500 miljoen euro gekost hebben.

Nederland bereidt vaccinproef tegen vogelgriep voor
Uitgelicht
Nederland bereidt proeven met een vaccin tegen vogelgriep voor. Ontslagnemend landbouwminister Carola Schouten berichtte hierover in het Nederlandse parlement. Het gaat om een...
8 december 2021 Lees meer

Besmette vos en bunzing in Nederland

Het Duitse federale onderzoeksinstituut voor diergeneeskunde, het Friedrich Foeffler Institute, stelde eerder al dat Europa de sterkste vogelgriepepidemie ooit doormaakt. Ook in ons land zijn er al uitbraken geweest van vogelgriep, maar voorlopig blijft het binnen de perken. De laatste uitbraak dateert van 7 januari toen een vogelhandelaar in Bocholt werd getroffen door het virus. De vorige uitbraak, in Veurne, dateert van eind december.

Naast Frankrijk is ook Noord-Italië zwaar getroffen (meer dan 300 uitbraken). Duitsland telde een tiental dagen geleden 55 uitbraken en Polen 76. Ook in Groot-Brittannië (48 haarden) en Ierland (17 haarden) zijn getroffen. In Nederland zijn er intussen 14 uitbraken bij bedrijven geteld. De laatste dateert van 13 januari. Daarnaast kwam ook net het nieuws dat in het land een bunzing en een vos zijn gevonden die besmet bleken met hoogpathogene vogelgriep. Ook elders in Europa werd al melding gemaakt van met vogelgriep geïnfecteerde vossen, zeehonden en een otter.

Hoewel in het Verenigd Koninkrijk een man, die met zijn eenden samenleefde, besmet raakte met het virus, zijn experten ervan overtuigd dat het risico voor mensen om het vogelgriepvirus op te lopen, zeer klein is. Wel wordt aangeraden om geen contact te hebben met zieke of dode vogels of andere dieren.

Nieuwe vogelgriepuitbraak bij vogelhandelaar in Bocholt
Uitgelicht
Er is een nieuwe uitbraak vastgesteld van het vogelgriepvirus in ons land. Het gaat om een besmetting bij een vogelhandelaar in het Limburgse Bocholt. Om verdere verspreiding...
7 januari 2022 Lees meer

Bron: Belga / Nieuwe Oogst / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek