Nieuwe vogelgriepuitbraak bij vogelhandelaar in Bocholt

Er is een nieuwe uitbraak vastgesteld van het vogelgriepvirus in ons land. Het gaat om een besmetting bij een vogelhandelaar in het Limburgse Bocholt. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden de aanwezige vogels bij de handelaar geruimd en wordt er een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de haard ingesteld.

7 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 januari 2022 17:48
Lees meer over:
pluimvee-kip-ophokplicht-vogelgriep

De vorige uitbraak van vogelgriep dateert van net voor de jaarwisseling. Toen werd het hoogpathogene type H5N1 aangetroffen op een commercieel pluimveebedrijf in het West-Vlaamse Veurne. Het ging om de derde uitbraak op een commercieel bedrijf in 2021. In de regio zijn nog steeds extra beschermingsmaatregelen van kracht.

Die zorgen voor de nodige hinder op het terrein, zo laat Landsbond Pluimvee weten. “Bedrijven die hun dieren langer in de stal moeten houden door deze beperkende maatregelen, worden geconfronteerd met dierenwelzijnsproblemen”, klinkt het. “Bovendien is het een aanslag op de technische en financiële resultaten en hypothekeert dit het psychologisch welbevinden van de pluimveehouder.”

Pluimveehouders moeten bedrijfsvoering bijsturen

De sectororganisatie raadt zijn leden aan om de aangewezen bezettingsdichtheid te verminderen. Ook is het beter om meer speling te laten om niet in de problemen te komen, luidt het. “Voor veel braadkippenhouders lijkt deze beperkende maatregelen een ver-van-hun-bedshow”, zegt voorzitter Danny Coulier, “tot ze plots midden in een beperkingszone zitten.” Hij wijst erop dat de sector nog een paar zware maanden voor de boeg heeft en dus beter de bedrijfsvoering bijstuurt.

Volgens federaal landbouwminister David Clarinval (MR) toont deze nieuwe uitbraak eens te meer aan hoe belangrijk het is dat hobbyhouders en professionelen alle bioveiligheidsmaatregelen strikt naleven. “Het ophokken van pluimvee blijft van toepassing om elk contact met wilde vogels te vermijden. In het belang van iedereen, wil ik iedereen er ook aan herinneren om de dierenarts zo snel mogelijk te contacteren bij oversterfte of bij symptomen die met de ziekte in verband kunnen worden gebracht.”

In een video heeft het Voedselagentschap alle nuttige tips opgelijst:

Roep om vaccinatie

Ondanks deze nieuwe uitbraak is ons land voorlopig beter gespaard gegeven van besmettingen met het vogelgriepvirus. In onze buurlanden houdt het virus flink huis. Voor het jaareinde moesten er in Frankrijk al 600.000 dieren worden geruimd en na een aantal nieuwe uitbraken kort na Nieuwjaar loopt het aantal afgemaakte dieren in Nederland sinds oktober nu al op tot bijna één miljoen. In totaal zijn al 11 professionele pluimveebedrijven getroffen door het vogelgriepvirus. In de eerste week van januari werden de dieren van twee pluimveebedrijven in de provincies Friesland en Overijssel geruimd.

In Nederland klinkt de roep om vaccinatie almaar luider. “De situatie is onwerkbaar”, zegt Jan Verhoijsen, pluimveehouder met vijf bedrijven en voorzitter van de vakgroep Vleeskuikenhouders bij de Nederlandse landbouworganisatie LTO. “Ik zie maar één oplossing en dat is vaccineren, maar daar is weinig politiek draagvlak voor. Vaccineren leidt tot handelsbeperkingen, want er zijn landen die geen gevaccineerd vlees willen. In plaats daarvan zijn we wereldwijd dieren aan het ruimen. De vaccins zijn er, maar de economische factor weegt blijkbaar zwaarder dan het dierenwelzijn”, getuigt hij in de Nederlandse krant Trouw.

Overdracht op mens

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er al behoorlijk veel vogelgriepuitbraken vastgesteld, maar liefst 57. In het land is recent ook een mens besmet geraakt met het virus. De menselijke besmetting werd opgemerkt nadat onder de eenden van de man een uitbraak van de H5N1-stam van vogelgriep was vastgesteld. "De persoon raakte besmet na nauw en regelmatig contact met een groot aantal besmette vogels, die hij tijdens een lange periode in en rond zijn huis hield", aldus de UKHSA in een persbericht.

Toch waarschuwt de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) dat er een groter risico bestaat dat het virus overgaat van vogels op mensen. “De situatie is vandaag moeilijker en risicovoller omdat we meer varianten zien opduiken”, stelt het OIE. “Uiteindelijk bestaat het risico dat het virus muteert of dat he zich vermengt met een menselijk griepvirus dat wel van mens op mens kan overgedragen worden. Dan krijgt het plots een nieuwe dimensie.”

Al wil de organisatie geen paniek veroorzaken. “Veel landen hebben geleerd uitbraken in te dammen en de overdracht op mensen zal slechts sporadisch zijn. Als er twee of drie mensen besmet raken, dan is dat verontrustend, maar we moeten niet te snel alarm slaan. Het zal afhangen van de manier waarop mensen besmet zijn geraakt”, aldus de dierengezondheidsorganisatie.

Volgens OIE hebben er tussen oktober en december van afgelopen jaar 15 landen uitbraken van vogelgriep gemeld. In de meeste gevallen gaat het om de HN-stam. Naast Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is ook Italië zwaar getroffen. Daar werden de meeste uitbraken tot nu toe gemeld: 285 besmettingshaarden en bijna vier miljoen geruimde dieren.

Bron: Eigen berichtgeving / Trouw / Landsbond Pluimvee / Nieuwe Oogst / HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek