Voedselovervloed in Russische winkels maar prijzen torenhoog

Aan voedsel geen tekort in de supermarkten in Moskou, maar wel een gebrek aan koopkracht van de consument door inflatie. Producten zoals kolen en sinaasappels zijn op één jaar tijd ongeveer driekwart duurder geworden in Rusland. Analisten verwachten dat de defensie-uitgaven voor de komende drie jaar de Russische economie verder onder druk zullen zetten.

5 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 december 2023 10:37 Joris Rigo

Inflatie

Hoewel de winkelschappen in Moskou goed gevuld zijn met fruit, groenten, vlees en kaas, zijn de prijzen onbetaalbaar geworden door de inflatie.  Dat blijkt uit de cijfers van de Russische staatsstatistiekdienst Rosstat. Zo is onder meer de prijs van kool gestegen met 74 procent, sinaasappelen met 72 procent en komkommers met 47 procent. De Russische consumenten voelen de prijsstijgingen in hun portemonnee. “Als we procentueel praten, zijn de prijzen waarschijnlijk met 25 procent gestegen. Het gaat dan om basisproducten zoals vlees, fruit, groenten en zuivel. Soms sta ik gewoon versteld van prijspieken”, getuigt Roxana Gheltkova, al winkelend in een Moskouse supermarkt, aan de Brits nieuwswebsite The Independent. Ook de 70-jarige Lilya Tsarkova kan maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen: “Zonder hulp van mijn kinderen kan ik geen huur of eten meer betalen, daarvoor is mijn pensioen te laag.”

Zonder hulp van mijn kinderen kan ik geen huur of eten meer betalen, daarvoor is mijn inkomen van mijn pensioen te laag

Lilya Tsarkova - Russische consument

De Russische Centrale Bank heeft dit jaar de belangrijkste rentetarieven vier keer verhoogd in een poging om de inflatie te beteugelen en de wisselkoers van de roebel, de Russische munteenheid, te stabiliseren.  De economie ondergaat er nu de effecten van de Russische militaire operaties in Oekraïne en de sancties van het Westen die daarop volgden. De Russische Centrale Bank verhoogde de rente tot 15 procent, een verdubbeling ten opzichte van het begin van dit jaar. Bovendien uitte de bank zijn bezorgdheid over de prijsstijgingen. Die zouden op jaarbasis ongeveer 12 procent bedragen. De bank voorspelt dat de inflatie voor zowel dit jaar als volgend jaar ongeveer 7,5 procent zal bedragen. Dit staat haaks op de inflatie van vier procent dat Rusland nastreeft, schrijft The Moscow Times.

Maxim Blant, een in Letland gevestigde Russische economieanalist, voorspelt dat de prijzen verder zullen blijven stijgen omdat het Russische parlement een begroting voor de periode 2024-2026 heeft goedgekeurd waarin een recordbedrag voor defensie-uitgaven wordt gereserveerd. De defensie-uitgaven zullen de komende drie jaar stevig drukken op de economie. “Het is eenvoudigweg onmogelijk om het probleem van de inflatie op te lossen wanneer het militair-industriële complex onbeperkte financiering ontvangt, waarbij alles waar ze om vragen aan hen wordt gegeven”, vertelde hij aan Associated Press.

Voedingsprijzen negen procent duurder dan vorig jaar
Uitgelicht
In oktober is de algemene inflatie fors gedaald van 2,4 procent naar 0,4 procent. Dat is het laagste niveau sinds januari 2021. Dit wil zeggen dat het leven amper duurder is d...
30 oktober 2023 Lees meer

Bron: Euronews

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek