Voedselonzekerheid wereldwijd bereikte nieuw hoogtepunt in 2021

Zelfs nog voor de oorlog in Oekraïne heeft de voedselonzekerheid opnieuw een hoogtepunt bereikt in 2021. Vorig jaar zijn 40 miljoen meer mensen getroffen door voedselonzekerheid wegens conflicten, de klimaatcrisis en economische schommelingen, waarschuwt het Global Food Crisis Network woensdag.

4 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 4 mei 2022 21:32

Vorig jaar kampten 193 miljoen mensen in 53 landen met acute voedselonzekerheid. Zij hebben dringend hulp nodig om te kunnen overleven. Dat betekent dat velen, zelfs met hulp, aan acute ondervoeding hebben geleden, zeggen de 17 actoren in het netwerk, dat in 2016 werd opgericht door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Europese Unie en ngo's. 

Sinds 2018 is het aantal mensen met voelselonzekerheid ononderbroken blijven stijgen, aldus de FAO. Die spreekt over een stijging aan "een alarmered tempo".

Wegens de Russische inval in Oekraïne kan de situatie in sommige landen nog verslechteren. Het gaat dan om landen die sterk afhankelijk zijn van Russisch of Oekraïens graan of meststoffen, zoals Somalië. Ook de extreme droogte in de Hoorn van Afrika baart de actoren zorgen.

"Wat we vandaag zien, is onaanvaardbaar. We moeten de duurzaamheid van de voedselsystemen garanderen, vooral voor de meest kwetsbaren", verklaarde FAO-directeur-generaal Qu Dongyu bij de voorstelling van het rapport. "Niemand mag achterblijven. We moeten de onderliggende oorzaken van het probleem aanpakken, niet alleen de gevolgen."

Conflict nog steeds belangrijkste oorzaak

Conflicten blijven de belangrijkste oorzaak van voedselonzekerheid voor 139 miljoen mensen. Landen die te kampen hebben met politieke en humanitaire crisissen worden het zwaarst getroffen, zoals Congo, Ethiopië, Afghanistan en Jemen.

Economische moeilijkheden die te maken hebben met de coronapandemie, hebben voor 30,2 miljoen mensen geleid tot voedseltekorten.

Naast extreme droogtes en nu de oorlog in Oekraïne, stapelen de crisissen zich op en "verergeren" de risico's in Afrika, waarschuwen deskundigen.

Het Global Food Crisis Network wijst er nog op dat het bedrag van de internationale hulp aan 55 landen en gebieden vorig jaar op het laagste niveau in vijf jaar lag.

Begin april hebben verschillende landen toegezegd hun voedselhulp aan de Sahel en West-Afrika met 1,79 miljard euro te verhogen. Er zou echter 1,5 miljard dollar extra nodig zijn om nu tijdens het plantseizoen in te grijpen om de productie te verhogen en de mensen minder afhankelijk te maken van hulp, aldus de FAO.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek