Voedselinflatie versnelt in razend tempo

De inflatie is in juni gestegen naar 9,65 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel. Het gaat om het hoogste niveau sinds oktober 1982. De voedselinflatie versnelt van een goeie 6 procent naar bijna 8,5 procent op een maand tijd.

29 juni 2022  – Laatste update 29 juni 2022 20:47
Lees meer over:

De hoge inflatie is deze maand, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. Zo is elektriciteit nu 49,0 procent duurder dan een jaar geleden. De inflatie van alle energiebronnen bedraagt momenteel 55,99 procent.

Maar ook andere producten worden steeds duurder. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 5,07 procent in juni, tegenover 4,43 procent in mei.

Vooral motorbrandstoffen, vlees, telecommunicatie, brood en granen, huisbrandolie, aankoop van voertuigen, private huur, alcoholvrije dranken en zuivelproducten zijn in juni duurder geworden, zegt het statistiekbureau Statbel. Aardgas, alcoholische dranken, elektriciteit en kleding hadden daarentegen een verlagend effect op het indexcijfer.

Melk wordt witte goud

Zo is brood 13 procent duurder geworden tegenover een jaar geleden, terwijl pasta en meel dan weer 14,5 procent meer moeten kosten. Ook vlees maakt een forse sprong: zo is de traditioneel goedkoopste vleessoort kip ondertussen al 12,7 procent in kost gestegen. Ook varkensvlees maakt een inhaalbeweging: daar was vorige maand nog niet eens van 1 procent inflatie sprake, dat springt nu in één klap naar 6,35 procent. Alleen rundsvlees blijft min of meer stabiel met een inflatie van 6,2 procent.

Nog spectaculairder is de stijging in de zuivel. De inflatie van volle en halfvolle tafelmelk verdubbelt bijna ten opzichte van vorige maand, naar 20 procent. Ook boter is ondertussen 21 procent duurder dan een jaar geleden als was de prijsstijging daar al even bezig. Rond deze tijd zijn de onderhandelingen bezig tussen de zuivelsector en de supermarkten over de nieuwe contracten. Off the record is te horen dat die dit jaar – nog meer dan anders – op het scherp van de snee gebeuren.

Bron: Eigen berichtgeving / HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek