Voedselagentschap en boomkwekerij waakzaam voor boktor
nieuwsDe Britse fytosanitaire dienst FERA (Food and Environment Research Agency) meldt dat de voorbije weken drie Aziatische boktorren zijn aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk. Ook in België zijn de boomkwekers op hun hoede voor het insect dat ernstige schade veroorzaakt aan de meeste loofbomen. Het Voedselagentschap informeert hen op regelmatige tijdstippen over de controles op de Aziatische boktor.
De kever komt van nature voor in Azië en eigenlijk gaat het om twee soorten die allebei zeer schadelijk zijn: de Oost-Aziatische boktor en de loofhoutboktor. Door de internationale handel in hout en planten wordt de kever sporadisch aangetroffen in landen over de ganse wereld.
De schade wordt veroorzaakt door de wormachtige larven van de kever die leven van het hout van bomen. In tegenstelling tot larven van andere kevers, beperkt de boktor zich niet tot dood hout en de bast van levende bomen. De larven van de Aziatische boktor maken gangen dwars door het hout van gezonde bomen wat vrij snel fataal is. De larven tasten de structuur van het hout aan waardoor de boom instabiel wordt en het hout economisch minder waard.
Bij partijen geïmporteerd hout of waardplanten uit gebieden waar de soort leeft, wordt door de lidstaten van de EU gecontroleerd op de aanwezigheid van de kever. Eén procent van de waardplanten afkomstig uit China, wordt bij invoer systematisch destructief geïnspecteerd en de planten met symptomen worden geanalyseerd in een labo. Waardplanten afkomstig uit andere besmette landen worden aan een nauwkeurige visuele inspectie onderworpen en aan een gerichte destructieve controle voor de planten met verdachte symptomen.
Ook in België en Nederland is de kever al aangetroffen. Zo verscherpte het Voedselagentschap de controles op de import van partijen waardplanten uit de Nederlandse gemeente Boskoop toen daar in december 2009 larven van de boktor werden gevonden. Omdat dit jaar in België geen enkele uitbraak werd vastgesteld, is die maatregel intussen afgeblazen.
Het Voedselagentschap besteedt bij routine-inspecties in boomkwekerijen ook bijzondere aandacht aan de Aziatische boktorren. De kever is immers een quarantaineorganisme: in geval van een vondst, is zijn uitroeiing verplicht en gereglementeerd. Het Voedselagentschap informeert daarom de boomkwekers over een aantal bestrijdingsmaatregelen zoals het plantenpaspoort dat vereist is voor waardplanten uit afgebakende zones.
In geval van verdachte symptomen moet de partij onder bewarend beslag worden gehouden tot wanneer de laboresultaten beschikbaar zijn. Als de besmetting wordt bevestigd, worden alle planten van de besmette partij in beslag genomen en vernietigd. Daarenboven worden een aantal uitroeiings- en preventiemaatregelen uit een Europese beschikking van kracht. Zo wordt overgegaan tot kaalkap van alle gevoelige planten in een straal van 100 meter rond de uitbraak.
Beeld: Wageningen UR