"Voedingswaarde melk overtreft broeikasgasuitstoot koe"

Zweedse en Amerikaanse wetenschappers vinden dat vooraleer een wijziging in het voedingspatroon voor te stellen als oplossing voor de klimaatverandering, de voedingswaarde van dierlijke en vegetarische voedingsmiddelen volledig in rekening moet worden gebracht. Melk is bijvoorbeeld zo rijk aan nutriënten dat het opweegt tegen de uitstoot van broeikasgassen.
24 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Vooraleer een wijziging in het voedingspatroon voor te stellen als oplossing voor de klimaatverandering, moet de voedingswaarde van dierlijke en vegetarische voedingsmiddelen volledig in rekening worden gebracht. Melk is bijvoorbeeld zo rijk aan nutriënten dat de bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen gerelativeerd moet worden. Dat besluiten de universiteiten van Uppsala (Zweden) en Seattle (VS).

Naar schatting 31 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is afkomstig van de voedselketen. Bij de discussie omtrent de klimaatimpact van voeding, moet volgens het team van Zweedse en Amerikaanse voedingswetenschappers een instrument gebruikt worden dat zowel voedingswaarde als milieu-impact in kaart kan brengen.

Veranderingen in het voedingspatroon worden immers vaak voorgesteld als een strategie om wereldwijd klimaatverandering tegen te gaan. Onder meer Wereldvoedselorganisatie FAO en UNEP, de VN-organisatie die het milieuprogramma coördineert, lieten zich al in die zin uit. Overschakelen van dierlijke op plantaardige voedingsmiddelen wordt daarbij genoemd als de sleutel tot de oplossing.

De universiteiten van Seattle en Uppsala menen dat de huidige onderzoeksmethoden onterecht steeds tot de conclusie leiden dat vegetarische alternatieven beter zijn dan producten van dierlijke oorsprong. “Studies uit het verleden namen te vaak slechts een beperkt aantal nutriënten in aanmerking bij de vergelijking tussen dierlijke en vegetarische voedingsmiddelen”, luidt de verklaring. De berekening gebeurde vaak op basis van het gehalte aan eiwitten en vetten, maar er werd geen rekening gehouden met de kwaliteit van die eiwitten en met de aanwezigheid van vitaminen en mineralen.

De onderzoekers hebben daarom de nutriëntendichtheid van diverse dranken en de mate waarin ze broeikasgassen uitstoten beter met elkaar vergeleken. Daarvoor ontwierpen ze de NDCI-index, wat staat voor Nutrient Density Climate Impact. Melk scoort op die index vanwege de rijkdom aan nutriënten 0,5. Sinaasappelsap en dranken op basis van soja komen niet verder dan de helft daarvan. Mineraalwater, limonade en bier scoorden 0 bij gebrek aan voldoende voedingswaarde. Voor rode wijn en dranken op basis van granen, zoals rijst- en haverdrankjes, kwam de index uit op 0,1.

Uit hun onderzoek blijkt dus dat melk niet alleen de hoogste voedingswaarde an sich heeft, maar ook de hoogste voedingswaarde in verhouding tot de broeikasgasuitstoot van de andere dranken waarmee vergeleken werd. De voedingswaarde van fruitsap is groter dan die van sojadrankjes, maar ook de broeikasgasuitstoot ligt hoger zodat het eindresultaat van beide vergelijkbaar is. Ondanks de lage broeikasgasuitstoot, ligt de NDCI-index voor drankjes op basis van granen erg laag, wat een weerspiegeling is van de beperkte hoeveelheid nutriënten in vergelijking met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Naar 'Nutrient density of beverages in relation to climate impact' : Annika Smedman, Helena Lindmark-Månsson, Adam Drewnowski and Anna-Karin Modin Edman

Meer info : Food and Nutrition Research Journal

Bron: eigen verslaggeving/AgriHolland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek