Voedingsindustrie kreunt onder vijfde coronagolf

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie gaan gebukt onder grote personeelsuitval door corona. Het is een steeds moeilijkere puzzel om productielijnen bemand te krijgen en in sommige sectoren leidt het arbeidstekort tot uitval van de productie. Een rondvraag van sectorfederatie Fevia wijst uit dat 8,5 procent van het personeel zich ziek meldt.

21 januari 2022  – Laatste update 21 januari 2022 17:52
Lees meer over:

De vijfde coronagolf spoelt over ons land en dat wordt gevoeld in de voedingsmiddelenindustrie waar de personeelsuitval erg hoog ligt. “Het is een steeds moeilijkere puzzel om de personeelsplanning rond te krijgen”, vertelt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev. “We hebben deze week al meerdere telefoontjes gekregen van leden dat de situatie zorgwekkend begint te worden. Op dit moment lukt het nog om alles rond te krijgen, maar men moet creatief zijn en bijvoorbeeld vragen aan medewerkers om overuren te draaien. Tijdelijk kan dat, maar op lange termijn is dat natuurlijk geen oplossing.”

Uit een rondvraag van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, blijkt dat gemiddeld 8,5 procent van het personeel ziek thuis zit. “Twee op de drie voedingsbedrijven kampt met minstens 5 procent personeelsuitval. Gemiddeld gaat het om 8,4 procent van de werknemers die zich ziek meldt wegens corona. Dat is niet dramatisch, maar potentieel dreigen wel productielijnen stil te vallen. Het moeilijke is dat het vaak om kritische functies gaat, knelpuntfuncties zeg maar, waar niet zomaar vervanging kan voorzien worden”, vertelt Fevia-woordvoerder Nicholas Courant.

Piek nog niet bereikt

Ook bij zuivelbedrijf Inex is de situatie zorgwekkend. Steven Dierickx, managing director, zegt in het retail magazine Gondola: “Ik hou mijn hart vast voor de komende dagen. We moeten nu al af en toe één van onze 24 lijnen stilleggen omdat er niet genoeg mensen zijn. We kunnen niet zomaar vervangers vinden voor hen: je hebt een opleiding van enkele maanden nodig om onze machines te bedienen. Ik vermoed dat we momenteel nog niet op de piek van de besmettingen zitten en dat er nog meer uitval komt.”

In de voedingsmiddelenindustrie wordt er vaak gewerkt met verse producten en is dagdagelijkse behandeling essentieel. Telewerken is bovendien geen optie. “We hebben wel voor een buffer gezorgd door een stock aan te leggen, zodat we de impact niet op korte termijn voelen, maar koeien geven elke dag melk en die moet verwerkt worden. We moeten de continuïteit verzekeren en net dat wordt nu moeilijk”, vertelt Dierickx.

Productie-uitval door personeelstekort

Uit de rondvraag van Fevia blijkt dat het corona-absenteïsme in sommige gevallen tot productie-uitval leidt. Drie op de vier bedrijven geeft aan een negatieve impact op de productie te voelen van gemiddeld 8 procent. “En de meeste bedrijven vrezen dat het ergste nog moet komen en dat de besmettingspiek nog voor ons ligt”, vertelt Courant.

De sectororganisatie dringt bij de overheid en vakbonden aan op meer flexibiliteit. “Bijvoorbeeld wat betreft de uitbetaling van overuren. Binnen de CAO zijn daarover allerlei beperkende voorwaarden, maar dit is een uitzonderlijke situatie”, aldus Courant. Ook flexibiliteit in externe tewerkstelling zou een oplossing kunnen bieden. “Denk aan de inzet van jobstudenten, flexiwerkers of mensen die net gepensioneerd zijn, maar tijdelijk willen terugkeren op de arbeidsmarkt.”

Bron: Eigen berichtgeving / Gondola

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek