Voedingsbedrijven vallen in de prijzen als fabrieken van de toekomst

Vlaamse voedingsbedrijven transformeren hun fabrieken tot hoogtechnologische sites die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Dat bevestigen de ‘Factory of the Future Awards’, waar met Danone Rotselaar en Cargill Izegem opnieuw twee voedingsbedrijven in de prijzen vallen. Ook de specialist in diervoederadditieven Nuscience, die in 2017 al laureaat was, zag zijn award herbevestigd. Opvallend: de drie laureaten verwijzen naar de centrale rol van de medewerkers in dat transformatieproces.

24 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 24 februari 2021 14:14
fof-danone-1250

De Factory of the Future Awards (FoF), die technologiefederaties Agoria en Sirris sinds 2015 jaarlijks uitreiken, belonen toekomstgerichte bedrijven uit de maakindustrie die zich met zeven cruciale transformaties voorbereiden op de uitdagingen van de industrie 4.0. In totaal bestaat de groep uit 42 bedrijven. Ze krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan verlengd worden.

Die transformaties zijn levensbelangrijk voor Vlaamse voedingsbedrijven, klinkt het bij sectorfederatie Fevia Vlaanderen en speerpuntcluster Flanders’ FOOD, die mee het initiatief ondersteunen. “Blijven investeren in innovatie en automatisering, met oog voor samenwerking en voor de medewerkers, zorgt ervoor dat onze voedingsbedrijven internationaal competitief blijven en sneller kunnen inspelen op de trends van de toekomst,” zegt Fevia-voorzitter Geert Vermeersch.

Danone: erkenning voor de groene #foodheroes in Rotselaar

Zuivelproducent Danone investeert sinds de jaren ’60 in zijn fabriek in Rotselaar, waar in 1994 Actimel werd uitgevonden. Vorig jaar, in volle coronacrisis en in amper 6 maanden tijd, lanceerde Danone vanuit Rotselaar ook een plantaardige versie van Actimel. De investering in een waterzuiveringsinstallatie leverde de fabriek in Rotselaar vorig jaar een vermindering op van de watervoetafdruk met maar liefst 75 procent.

Voor Site-manager Jurgen Berckmans is de Factory of the Future Award een erkenning van het pioniers-DNA binnen Danone in Europa. “We zijn ontzettend fier dat we ons voortaan ‘Fabriek van de Toekomst’ mogen noemen. Het is dé erkenning van de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken.”

Cargill: elke dag verbeteren in Izegem

Cargill investeert al meer dan 20 jaar in haar raffinaderij voor plantaardige oliën in Izegem en focust daarbij expliciet op de rol van medewerkers. Het bedrijf betrekt zijn medewerkers en geeft hen de vrijheid, ondersteuning en middelen om zelfstandig bij te dragen aan het constant verbeteren van de resultaten. Digitalisering speelt een belangrijke rol en zorgt ervoor dat operatoren constant data krijgen om productieprocessen bij te stellen en te verbeteren.

Blijven investeren in innovatie en automatisering en medewerkers zorgt ervoor dat onze voedingsbedrijven internationaal competitief blijven en sneller kunnen inspelen op de trends van de toekomst

Geert Vermeersch - Voorzitter Fevia

“Bij Cargill Izegem investeren we in de groei van onze mensen en geven we hen een duidelijke visie waarin ze zichzelf herkennen. Het doel is om enthousiaste en betrokken mensen te ontwikkelen die weten wat er van hen verwacht wordt, slim en efficiënt samenwerken en elke dag willen verbeteren. Als we hier succesvol zijn dan is dat omdat onze mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en dat ze elkaar en de organisatie vertrouwen,” vertelt plantmanager Marco Moes.

Nuscience (Royal Agrifirm Group): verdubbeling productiecapaciteit

Met Nuscience viel ook een derde bedrijf uit de voedingsketen in de prijzen, voor de tweede keer bovendien. De specialist in additieven voor diervoeder kreeg al in 2017 een award voor met zijn state-of-the-art fabriek in Drongen, waar digitalisering onder andere voor een betere traceerbaarheid zorgt. Met een combinatie van best practices en nieuwe concepten, veelal ontworpen door eigen medewerkers, bleef Nuscience investeren in zijn slimme fabriek.

“Voedselveiligheid en flexibiliteit naar onze klanten toe staan centraal”, zegt manager Chris Mercier. “We willen op elk moment kunnen inspelen op de snel veranderende vraag vanuit de markt. Elk detail is daarbij belangrijk en we blijven de fabriek in Drongen dan ook constant optimaliseren. Daardoor konden we onze productiecapaciteit verdubbelen. Ook onze medewerkers hebben hierin een centrale rol. Zij zijn altijd heel nauw betrokken bij zo’n verbeterprojecten we en investeerden de voorbije jaren ook veel in onze mensen, bijvoorbeeld via opleidingen.”

De Factories of the Future waren sneller weer operationeel na de dip van de eerste corona-lockdown

Herman Derache - Directeur Sirris

Inspiratie voor andere voedingsbedrijven

“Dat voedingsbedrijven de voorbije jaren goed scoorden op de Factory of the Future Awards is ook een inspiratie voor de hele sector om te blijven investeren in de zeven transformaties die nodig zijn in het kader van de industrie 4.0,” zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de Vlaamse voedingsindustrie.

Uit een bevraging bij alle 42 FoF-bedrijven blijkt bovendien dat ze weerbaar waren tegen de coronacrisis, klinkt het bij Agoria. Acht bedrijven bleven 100 procent operationeel, bij de rest lag de activiteitsgraad gemiddeld tussen de 70 en de 95 procent. Gemiddeld 90 procent van de geplande investeringen werden in het coronajaar uitgevoerd.

Vooral in die laatste statistiek maken Factories of the Future het verschil, stelt Sirris-directeur Herman Derache. "We zien over het algemeen dat de innovatie in Belgische fabrieken op peil bleef, maar de investeringen zijn zeker gezakt. Dat is niet zo bij de Factories of the Future. Bovendien waren ze sneller weer operationeel en zijn ze sneller uit de dip van de eerste lockdown geraakt."

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek