Voedingsbedrijven presteren sterk op de beurs
nieuwsHet aandeel van de Zwitserse voedingsreus Nestlé steeg sinds begin dit jaar met 9 procent, terwijl de markt in het algemeen slechts 2 procent vooruitgang boekte. Ook branchegenoten Danone en Unilever doen het ongeveer 3 à 4 procent beter dan de markt. "Niet slecht voor zogezegd defensieve aandelen", zegt Frank Vranken, hoofd beleggingsstrategie van Fortis Private Bank.
Voedingsbedrijven realiseren traditioneel een omzetgroei die in lijn ligt met die van het bruto binnenlands product in het Westen. Maar bedrijven als Nestlé en Danone realiseerden vorig jaar een veel hogere omzetgroei van 5 à 8 procent en stellen voor 2007 een gelijkaardige groei voorop. "Daaruit vloeit een winstgroei van meer dan 10 procent dit jaar", verduidelijkt Vranken. De bedrijven hebben hun superieure groei te danken aan twee zaken: de productmix en de groeimarkten.
"Cruciaal is de productmix, of de verzameling van de aangeboden producten. Die bepaalt in belangrijke mate de winstmarge. Waters en yoghurt brengen bijvoorbeeld meer op dan rijst en pastawaren. Een sterke productmix is een vereiste om met een groei van minstens 5 procent te kunnen uitpakken. Bovendien is een omzetgroei in die orde van grootte nodig om de marges te verbeteren", zegt Vranken.
"Ook de ontluikende markten zijn heel belangrijk geworden voor voedingsproducenten. Voor de grote drie, Nestlé, Danone en Unilever, wegen de ontluikende markten voor 35 à 40 procent in de omzet. In de winstgroei stijgt de bijdrage tot 50 procent. Zonder landen als China en India zou een winstgroei van 10 procent gewoon niet haalbaar zijn", meent Vranken. Volgens hem zijn de groeimogelijkheden in de ontluikende markten immens. "De consumenten in Azië en Latijns-Amerika stellen zich niet meer tevreden met rijst en tortilla's. Samen met de verstedelijking neemt de vraag naar koffie, sinaasappels, chocolade,... er razendsnel toe. Ook dat is een gevolg van de globalisering".
Als de groeimarkten zo belangrijk zijn voor de voedingsaandelen, kunnen we ze dan nog defensief noemen? "Hun profiel is fors verminderd. Ze lopen een groter risico op contraproductieve beleidsmaatregelen. Deze aandelen zijn risicovoller dan beleggers in het algemeen aannemen", stelt de beursspecialist van Fortis. Maar volgens Vranken kan er voor deze aandelen nog maar weinig mislopen in de groeimarkten, gelet op de stijging van de grondstofprijzen en de hoge waardering ervoor.(GL)
Bron: De Tijd