VN: wereldwijde voedselprijzen opnieuw gedaald in december

De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in december voor de negende maand op rij gedaald, meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Door de daling liggen de wereldwijde voedselprijzen 1 procent onder het niveau van eind 2021.

10 januari 2023  – Laatste update 10 januari 2023 23:41
Lees meer over:

De voedselprijsindex van de FAO, die vijf belangrijke basisproducten volgt, zakte in december met 1,9 procent vergeleken met een maand eerder. De zwakke vraag naar plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie, en rundvlees zorgde ervoor dat de voedselprijsindex in december daalde. Zuivel en suiker werden daarentegen duurder. Ondanks de daling liggen de voedselprijzen nog steeds ruim boven het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

Daarnaast waren de prijzen eind 2021 ook al hoog door tegenvallende oogsten en veel vraag naar landbouwproducten vanuit onder meer China. Voor heel 2022 lag de voedselprijsindex gemiddeld dan ook 14 procent hoger dan het voorgaande jaar. De hoge prijzen voor voeding droegen naast de hogere energierekeningen bij aan de sterke stijging van de inflatie. Ook hongersnoden nemen weer toe.

De voedselprijzen lieten afgelopen jaar sterke schommelingen zien. In maart vorig jaar schoten de prijzen omhoog na de Russische inval in Oekraïne. Dat kwam doordat die twee landen grote leveranciers zijn van granen en oliën. Dankzij de graandeal kwam de export toch weer op gang, al waren het vooral andere grote graanproducenten zoals Australië die met recordoogsten de ergste onrusten in de markt weer wisten te bezweren.

De daling van de voedselprijsindex betekent echter niet dat voeding in de supermarkt ook goedkoper wordt. De FAO kijkt namelijk naar de grondstofkosten op de wereldmarkt en het duurt een tijd voordat veranderingen ook doorwerken in de kleinhandelsprijzen. Voedingsbedrijven worden bovendien geconfronteerd met hogere loon- en energiekosten.

De vooruitzichten voor 2023 hangen volgens de FAO vooral af van de weersomstandigheden. “De kalmering van de markt is welgekomen na twee volatiele jaren”, zegt FAO hoofdeconoom Maximo Torero. “Het is belangrijk om waakzaam te blijven en de focus te houden op voedselonzekerheid, zeker aangezien de prijzen voor veel basisproducten nog altijd op recordniveaus blijven noteren en nu ook rijst duurder wordt. Er zijn nog altijd veel risico’s om rekening mee te houden.”

Bron: FAO / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek