header.home link

VN-topman pleit voor vrij verkeer van kunstmest en landbouwproducten uit Rusland

21 augustus 2022

De Verenigde Naties vragen dat kunstmest en landbouwproducten uit Rusland zonder beperkingen op de internationale markt kunnen terechtkomen. “Dat is nodig om een internationale voedselcrisis te vermijden”, zegt Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN. In de Hoorn van Afrika dreigt intussen hongersnood voor 22 miljoen mensen.

Lees meer over:

De VN-topman wees er bij een bezoek aan Turkije, dat een bemiddelden rol speelt bij de export van Oekraïense landbouwproducten, op dat zonder kunstmest in 2022 er misschien niet genoeg voedsel zal zijn in 2023. "Meer voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland is cruciaal om de exportmarkt verder tot rust te brengen en de prijzen voor de consument te verlagen”, aldus Guterres.

Uitgelicht

Eerste VN-schip met graan voor Afrika is vertrokken

nieuws
16 augustus 2022 Lees meer

Dat voedsel en kunstmest uit Rusland uitgevoerd moeten kunnen worden, is een onderdeel van de graandeal die Rusland en Oekraïne op 22 juli sloten met Turkije en de Verenigde Naties. Die moesten ook de export van Oekraïens graan opnieuw mogelijk maken. Sinds begin augustus vertrok meer dan 656.000 ton graan per schip uit Oekraïense havens in de Zwarte Zee. 

Afgelopen weekend vertrokken nog eens vier schepen uit havens in Oekraïne met aan boord 33.000 ton landbouwproducten. Het gaat onder meer om suikerbieten, plantaardige olie en tarwe. De schepen varen via een humanitaire corridor die gecontroleerd wordt door een gemeenschappelijk coördinatiecentrum van Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. Inspecteurs van het coördinatiecentrum controleren elk schip dat uit Oekraïne vertrekt. Ook de lege schepen die opnieuw richting Oekraïne varen, worden gecontroleerd.

Toch zijn er nog steeds obstakels die een vlotte uitvoer van landbouwproducten bemoeilijken. Het gaat onder meer om moeilijkheden op vlak van scheepsvervoer, verzekeringen en financiering. “Samen met de Verenigde Staten en de Europese Unie werken we aan het opruimen van de gerezen obstakels”, aldus Guterres die samen met de Turkse president Erdogan een onderhoud had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de West-Oekraïense stad Lviv.

Het hervatten van de uitvoer van de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïne moet rust brengen op de exportmarkten en de prijzen voor de consument verlagen. Zeker in ontwikkelingslanden zorgen de sterk gestegen voedselprijzen voor grote problemen. In de Hoorn van Afrika zijn minstens 22 miljoen mensen door honger bedreigd. Gecombineerd met een historische droogte in de regio is het risico op hongersnood er enorm toegenomen, zo stelt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN.

Onvoldoende neerslag sinds eind 2020 heeft de ergste droogte in 40 jaar veroorzaakt. Miljoenen stuks vee zijn doodgegaan en oogsten gingen verloren, waardoor regio's van Kenia, Somalië en Ethiopië op de rand van de hongersnood staan. Meer dan 1 miljoen mensen lieten hun hebben houden achter om op zoek te gaan naar voedsel en water. 

Tegen september zullen "minstens 22 miljoen mensen" hulp nodig hebben, benadrukt het WFP in de mededeling. “Dat aantal zal blijven stijgen en de honger zal erger worden als het komende regenseizoen (in oktober, november en december) het laat afweten en de meest kwetsbare mensen geen humanitaire hulp meer krijgen", voegt het VN-agentschap eraan toe. "Hongersnood is voortaan een ernstig risico, vooral in Somalië." 

Volgens het WFP is 418 miljoen dollar nodig om de hardst getroffen bevolkingen hulp te bieden. Vorige maand maakten de Verenigde Staten bekend dat ze 1,2 miljard dollar voedselhulp vrijmaakten om de risico's op hongersnood in de Hoorn van Afrika tegen te gaan. Ze riepen andere landen op ook een inspanning te doen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek