VN behaalt historisch akkoord over bescherming hoge zee

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben maandag het internationaal verdrag over de bescherming van volle zee formeel aangenomen. Het zal nu onder andere mogelijk worden om natuurgebieden op volle zee – buiten de territoriale wateren – te creëren.

20 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 juni 2023 13:16
Lees meer over:
whale-5132205_1280

Minstens 30 procent van de wereldzeeën zullen als beschermd gebied worden aangeduid. De overeenkomst werd bereikt na 17 jaar intense discussies en onderhandelingen bij de Verenigde Naties.

Het verdrag heeft als doel de kwaliteit van onze oceanen te verbeteren. In 2021 werd meer dan 17 miljoen ton plastic gedumpt in de oceaan, een cijfer dat blijft toenemen. Als men de huidige koers aanhoudt, zal de oceaan in 2050 meer plastic bevatten dan vis.

Internationale bescherming

Ook andere problematieken, zoals de stijgende oceaantemperatuur en dalende vispopulaties, wil de VN met dit akkoord tegengaan. Economische projecten, expedities en andere activiteiten op zee wil men controleren op milieuvriendelijkheid. Tot slot moet het High Seas-akkoord de biodiversiteit op volle zee onder een internationaal bindende bescherming plaatsen.

Op 20 september komen verschillende leiders in New York samen voor de Algemene Vergadering van de VN. Daar zou de tekst worden ondertekend. Het valt nog af te wachten hoeveel landen aan boord stappen. Rusland neemt nu al afstand van de overeenkomst, en noemt sommige onderdelen "totaal onaanvaardbaar". China daarentegen laat zich positief uit over het verdrag. Ngo's zijn alvast positief en verwachten dat de drempel van 60 ratificaties voor inwerkingtreding van het verdrag zal worden gehaald.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek