nieuws

VLIZ en ILVO willen onderzoeksgeld voor 'restocking'

nieuws
Deskundigen van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) willen dat de Europese Commissie fondsen vrijmaakt voor onderzoek naar een nieuwe methode om lokale visbestanden te redden. Het gaat om het kunstmatig aanvullen van tanende visbestanden via restocking, het uitzetten in zee van jonge en aan land opgekweekte vis. "Bij ons is al op beperkte schaal geëxperimenteerd met tong en tarbot en dat leverde in elk geval bijzonder gunstige resultaten op", zegt Daan Delbare van het ILVO.
10 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Deskundigen van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) willen dat de Europese Commissie fondsen vrijmaakt voor onderzoek naar een nieuwe methode om lokale visbestanden te redden. Het gaat om het kunstmatig aanvullen van tanende visbestanden via restocking, het uitzetten in zee van jonge en aan land opgekweekte vis.

"Op de workshop die we deze week rond dit procédé hebben ingericht, waren topexperts uit Japan aanwezig", verduidelijkt marinebioloog Daan Delbare van het ILVO. "In Japan wordt restocking al sinds de jaren vijftig toegepast, waarbij ruim 35 soorten vis en een groot aantal soorten garnalen kunstmatig in tanks worden gekweekt en - eenmaal de kritische fase voorbij - met bijzonder goede resultaten in zee worden uitgezet".

"Het Europees financieringsprogramma voor onderzoek voorziet echter niet in fondsen om deze methode in een Europese context te onderzoeken", zegt Delbare. "Bij ons is al op beperkte schaal geëxperimenteerd met tong en tarbot en dat leverde in elk geval bijzonder gunstige resultaten op". Na het evenement werd aan de afgevaardigde van Vlaams minister Fientje Moerman (VLD), bevoegd voor Wetenschap en Innovatie, het eindrapport van de workshop overhandigd met de expliciete vraag om het document prioritair op de Europese onderzoeksagenda te plaatsen.

"Het gaat om zeer noodzakelijk en belangrijk onderzoek dat moet uitwijzen welke de bedreigde visbestanden zijn, hoe we ze resistent moeten maken tegen ziekten en hoe een negatieve impact op bestaande lokale visbestanden kan worden vermeden", besluit Daan Delbare.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek