header.home link

Vliegenlarven eten helpt vleeskuikens

19 januari 2021

Vleeskuikens die levende vliegenlarven krijgen voorgeschoteld, vertonen meer natuurlijk gedrag en ontwikkelen gezondere poten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Wageningen. “De kuikens moeten rondscharrelen en pikken naar de larven waardoor ze meer bewegen en dat zorgt voor een verbetering van hun welzijn”, klinkt het bij de onderzoekers.

Lees meer over:

Tijdens het onderzoek kregen de kuikens in verschillende hoeveelheden en op verschillende momenten per dag levende zwarte soldaatvlieglarven aangeboden. “We zagen echt dat de kuikens de hele dag gemotiveerd bleven om de larven te pakken te krijgen”, zegt onderzoeker Allyson Ipema. “De kuikens vertoonden veel natuurlijk foerageergedrag: ze bleven rondscharrelen en krabben en pikken naar de larven.”

Gezondere pootjes

Al dat zoek- en pikwerk komt hun gezondheid ten goede. “Snelgroeiende vleeskuikens bewegen vaak te weinig, waardoor ze problemen kunnen krijgen met hun pootjes”, legt Allyson Ipema uit. “Door hen meerdere keren per dag larven aan te bieden in het strooisel worden ze actiever en bewegen ze meer. En dat komt dan weer de gezondheid van hun poten ten goede.”

De larven zijn niet alleen smaakvol, ze zitten ook vol vet en eiwit, een goede aanvulling op hun dieet. Uit het onderzoek blijkt dat de kuikens die de meeste larven kregen ook het langst bezig zijn met hun natuurlijke foerageergedrag. “Al zit daar wel een maximum aan”, weten de onderzoekers. “Als we het dieet tot meer dan 10 procent aanvullen met insecten is er een kans dat de kuikens minder goed groeien.”

De vliegenlarven zijn ook een potentieel duurzame en circulaire voedselbron

Liesbeth Bolhuis - Universiteit Wageningen

Circulaire voedselbron

Het aanbieden van levende larven aan de kuikens heeft niet alleen een positief effect op het welzijn van vleeskuikens. “Een bijkomend voordeel is dat de larven uit dit onderzoek gemakkelijk op mest- en afvalproducten kunnen worden gekweekt”, zegt universitair hoofddocent Liesbeth Bolhuis. “Daardoor is het ook een potentieel duurzame en circulaire voedselbron.”

De onderzoekers vonden in een tweede studie nog grotere positieve effecten op gedrag als de kuikens de larven kregen aangeboden in een doorzichtige buis met gaatjes. “Omdat de kuikens moeite moeten doen om de larven uit de buis te krijgen, zijn ze er een groot deel van de dag mee bezig”, besluit Liesbeth Bolhuis.

Meer weten? Hier en hier lees je meer over dit onderzoek.

Bron: WUR

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek