Vleesproductie in EU beter voor klimaat dan vleesimport
nieuwsImport van vlees uit landen buiten de EU mag dan commercieel aantrekkelijk zijn, het is zeker niet beter voor het milieu. Het onderzoekscentrum van de Europese Commissie wijdde in zijn rapport over de bijdrage van de veehouderij aan de totale emissie van broeikasgassen in de EU een passage aan de klimaateffecten van geïmporteerd vlees. Daaruit blijkt dat vleesproductie in het buitenland door de band genomen meer CO2 uitstoot.
Het Joint Research Centre bekeek de broeikasgasuitstoot van de drie belangrijkste importproducten: rundvlees en kip uit Brazilië en schapenvlees uit Nieuw-Zeeland. Alleen de uitstoot van Braziliaanse kip ligt lager dan die van de Europese concurrent: omgerekend 1,2 kg CO2 per kg vlees, tegenover een gemiddelde CO2-uitstoot van 5 kg in de EU.
De productie van Braziliaans rundvlees gaat, door de extensieve productiewijze, gepaard met een uitstoot die twee keer zo hoog is als in Europa: het equivalent van 48 kg CO2-uitstoot per kg vlees, tegenover 22 kg CO2 gemiddeld in de EU. Als (de wijziging in) het landgebruik voor veevoeder wordt meegeteld, dan scoort Braziliaans rundvlees nog slechter, namelijk 80 kg CO2 per kg vlees.
In het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology onderschrijven Zweedse onderzoekers de onderschatting van de impact van de Braziliaanse rundveehouderij op het klimaat. "Als we geen rekening houden met indirecte effecten op landgebruik, bestaat het risico dat we verkeerde signalen geven aan beleidsmakers en consumenten", zegt Sverker Molander, professor Environmental Systems Analysis.
Ook bij Nieuw-Zeelands schapenvlees is het klimaatprobleem geen goede reden om dit te kopen: de Europese Commissie deelt mee dat de uitstoot met 33 kg CO2 per kg vlees flink hoger ligt dan de 20 kg CO2-uitstoot per kg vlees door de Europese schapenhouderij.
Meer info: Livestock sector's contribution to the EU greenhouse gas emissions
Bron: |
In samenwerking met: agd.media