Vleesprijs oude melkkoeien stijgt met 30 procent op enkele maanden tijd

De vleesprijs van reforme melkkoeien, koeien die wegens gebrekkige melkproductie worden afgestoten, is de laatste maanden sterk gestegen. Door de hoge melkprijs houden de melkveehouders hun melkvee langer aan en is er dus minder aanbod. Anderzijds is er meer vraag naar goedkoper vlees door de stijgende inflatie en dalende koopkracht.

26 april 2022  – Laatste update 26 april 2022 17:41
Lees meer over:
koe-melkkoe-melkvee-weide-tong-1280

Door stijgende inflatie en dalende koopkracht neemt de vraag naar goedkoper vlees toe. Denk daarbij aan gehakt, worsten, hamburgers. “Voor dergelijke producten is het vlees van reforme melkkoeien ook bruikbaar”, vertelt Roel Vaes, melkveedeskundige bij Boerenbond.

Dit verklaart volgens hem voor een stuk waarom de vleesprijs voor afgestoten melkkoeien zo sterk in de lift zit. Volgens informatie van het Vlaamse departement van Landbouw en Visserij is de karkasprijs dit jaar al gestegen met 30 procent van 3 euro per kilo begin dit jaar tot 4 euro nu. Ook de karkasprijs voor vleesvee zit in de lift, maar minder sterk dan die voor reforme melkkoeien.

Een andere verklaring voor de sterk oplopende vleesprijzen is de kleinere aanvoer bij de slachthuizen. Dit houdt verband met de historische hoge melkprijzen van het moment. “Ik vermoed ook dat met de huidige melkprijzen melkveehouders hun dieren zolang mogelijk trachten aan te houden”, vervolgt Vaes. Dat wordt bevestigd door Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV die stelt dat een vleesprijsstijging uitzonderlijk is, maar vermoedelijk zijn piek bereikt heeft. “De prijs zit al lang in de lift en er komt een moment dat consumenten afhaken omdat het te duur is.”

Ook uit de statistiek van het Interprofessionele Vereniging voor het Belgische Vlees (IVB) blijkt dat het aantal aangevoerde melkveekoeien bij de Vlaamse slachthuizen in 2022 sterk is afgenomen. In de tweede helft van vorig jaar werden er gemiddeld 2.600 dieren aangevoerd per week. Dit jaar ligt dat aantal op 1.800.

Vleesprijzen

Uit de statistiek van het Vlaams departement van Landbouw en Visserij blijkt dat de vleesprijs in ieder geval sinds 2011 niet meer zo hoog is. De vleesveehouders zien hun prijzen als sinds de coronacrisis in 2020 gestaag stijgen. Volgens Gore hangt dit samen met het dalend aantal veebedrijven. “Vooral in de vleesveehouderij zijn er de afgelopen jaren veel bedrijven mee gestopt omdat de eigenaar met pensioen ging. Daar zijn geen nieuwe bedrijven voor in de plaats gekomen waardoor het vleesaanbod lager ligt.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek