"Vlees eten is een schending van de mensenrechten"
nieuwsDierenrechtenorganisatie Bite Back opereerde lang in de schaduw van geestesgenoot GAIA, maar haalde in december 2013 alle krantenkoppen met een undercover-reportage over het dierenleed in de Vlaamse varkenshouderij. In De Morgen legt de woordvoerder van de organisatie, Stijn Bruers, uit waarom dieren eten "indruist tegen onze eigen diepste morele overtuigingen".
Stijn Bruers, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie Bite Back, spreekt klare taal: "Vlees eten is discriminatie." De tweeëndertigjarige Bruers onderbouwde zijn overtuiging met een doctoraat in de moraalfilosofie, dat hij in april beëindigt. Daarin gaat Bruers dieper in op het concept 'speciësisme', of discriminatie op basis van soort. "Als discrimineren op basis van ras of geslacht niet mag, dan mag het ook niet op basis van soort. Louter mens-zijn is geen valabel argument", betoogt Bruers.
De grenzen tussen mens en dier zijn immers minder duidelijk dan we denken, zegt Bruers. "De mens en het varken hebben gemeenschappelijke voorouders", legt hij uit. "Alle tussenvormen van die twee categorieën hebben ooit bestaan. Er is nergens een scherpe grens te trekken tussen wanneer de mens een mens geworden is, en het varken een varken. Het enige wat je kan zeggen, is dat die tussenvormen op dit moment in de evolutie verdwenen zijn. Maar dat is toch een heel arbitraire reden om de ene categorie de toestemming te geven de andere categorie te kweken, te slachten en op te eten?"
Je zou het speciësisme kunnen counteren door te zeggen dat mensen meer verstandelijke vermogens hebben dan dieren. Een mens kan naar de maan vliegen, een varken kan dat niet. En dan kun je wel spreken van twee verschillende soorten. Maar ook dat argument gaat niet op, zegt Bruers. "Een varken kan de mentale leeftijd hebben van een driejarig kind, en kan eenvoudige computerspelletjes spelen. Een geestelijk gehandicapte met een mentale leeftijd van zes maanden kan dat niet. Allebei hebben ze gevoelens, allebei kunnen ze pijn ervaren, maar degene die in dit geval het minste verstandelijke vermogens heeft, behandelen we oneindig veel beter dan varkens. Dat klopt niet."
Bruers benadrukt dat de mens geen vlees meer nodig heeft om te overleven. Plantaardige voeding is perfect gezond voor het lichaam. Al Gore en Bill Clinton zijn overtuigende veganisten, en ook topsporters als Carl Lewis eten geen dieren. "Vegetariërs en vleeseters hebben dezelfde morele waarden: niet onnodig pijn veroorzaken, niet discrimineren, niet willekeurig slachtoffers maken. Maar vleeseters handelen niet volgens de waarden waar ze in geloven. En toch zie ik vooruitgang. Ik geloof dan ook dat er een dag komt waarop we ons zullen afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat we dieren hebben gekweekt, geslacht en gegeten. Daar ben ik zeker van", aldus Bruers.
Bron: De Morgen