header.home link

VLAM en persfotograaf Jimmy Kets publiceren fotoboek over vlees van bij ons

15 juli 2021

De nieuwe fotoreportage van Jimmy Kets toont de authenticiteit en het lokale karakter van de vleessector, net als het vakmanschap van de mensen. “We willen de kloof tussen de consumenten en het vlees op hun bord verkleinen door hen met beeld en tekst iets bij te brengen over de Belgische vleessector”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder VLAM. “In het boek willen we de liefde tonen die de mensen binnen de sector hebben voor hun dieren, hun stiel en hun producten.”

Lees meer over:
fotoreportage-VLAM-jimmyKets-vleessector-1250

De vleessector in ons land stelt zo’n 100.000 mensen te werk. “Zij worden gedreven door passie, vakmanschap, kwaliteit, en de liefde voor hun stiel”, aldus Liliane Driesen. “België behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van smaak, traceerbaarheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn. En daar is de sector terecht trots op.”

Toch bestaat er nog vaak een kloof tussen de consument en het productieproces dat achter hun dagelijkse voeding schuilt. Die wil VLAM verkleinen met de nieuw fotoreportage, die de verschillende schakels van de sector in beeld brengt: varkens- en rundveehouders, veevoederfabrikanten, slachthuizen en verwerkingsbedrijven, de slagerij en het restaurant.

fotoreportage-VLAM-jimmyKets-vleessector-2-1250

“Consumenten kunnen in het boek onder meer ontdekken hoe Gandaham gemaakt wordt, waarom topchef Sam Van Houcke van restaurant Maste (Gent) resoluut kiest voor grondstoffen van eigen bodem en hoe slagersfamilie Vangramberen (Boutersem) al generaties lang traditionele recepten in ere houdt. Ook in de andere schakels gaan innovatie en ambacht hand in hand: van riek tot vork is de sector doorspekt met vakmanschap”, legt Driesen uit.

Voor de reportage nam VLAM Jimmy Kets onder de arm. De huisfotograaf van de krant De Standaard legde naast zijn journalistieke werk ook een artistiek parcours af. Zijn fotografie kenmerkt zich door een vleugje surrealisme en humor, een sterk gevoel voor kleur en aandacht voor betekenisvolle details.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek