Vlaanderen keurt 5 pre-ecoregelingen goed

In aanloop naar het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat ingaat op 1 januari 2023, keurde de Vlaamse regering vijf pre-ecoregelingen goed, waarvoor landbouwers subsidies kunnen aanvragen. De vijf maatregelen zorgen voor een positief effect op het milieu, het klimaat en de biodiversiteit. Voor één ervan kunnen boeren dit najaar al aan de slag.

30 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 30 juli 2021 17:46
Lees meer over:

Het Departement Landbouw & Visserij benadrukt dat het definitieve groene licht nog moet gegeven worden. “Maar omdat landbouwers al in het najaar van 2021 kunnen starten met de pre-ecoregeling productief kruidenrijk grasland, willen we hen toch nu al informeren”, klinkt het. De subsidie voor de maatregelen kunnen in 2022 aangevraagd worden via de verzamelaanvraag.

1. Productief kruidenrijk grasland

Het grasland wordt ingezaaid met een verplicht mengsel van grassen, vlinderbloemigen en kruiden, zodat het grasland meer droogteresistent is. Daarnaast is er een positief effect op de biodiversiteit en het landschap. Er is slechts een beperkte stikstofbemesting noodzakelijk.

2. Ecologisch beheerd grasland

Dit grasland wordt extensiever uitgebaat, omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest op toegepast worden. Deze maatregel draagt dus positief bij tot de verlaging van de milieudruk en kan toegepast worden op percelen grasland waarvoor geen derogatie werd aangevraagd.

3. Teelten met een positief effect op milieu, klimaat of biodiversiteit

Hier vallen drie soorten teelten onder: de éénjarige eiwitteelten (vlinderbloemigen of mengsels van vlinderbloemigen en granen), een aantal diepwortelende maaigewassen en tot slot faunavriendelijke teelten in de beheergebieden voor akkervogelsoorten.

4. Precisielandbouw

Een minder voor de hand liggende, maar tevens efficiënte maatregel waarvoor er in 2022 subsidies voorzien worden, is precisielandbouw. Met een door GPS aangestuurde landbouwmachine is het mogelijk om nauwkeuriger meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen. Daardoor kan er bespaard worden op gewasbeschermingsmiddelen, vloeibare kunstmeststoffen en korrelmeststoffen en zal de milieu- en klimaatimpact ervan verminderen.

Het plaatsspecifiek toedienen van inputs op basis van perceelsgegevens (bodemgegevens, gewasbeelden of opbrengstgegeven) is een volgende stap in precisielandbouw. Percelen die in 2022 bekalkt worden op basis van een taakkaart aangemaakt vanaf de goedkeuring van de subsidieregeling, komen in aanmerking voor de subsidie.

5. Koolstofopslag

De laatste pre-ecoregeling die principieel werd goedgekeurd, is de verhoging van organische koolstof van bouwland via teeltplan. Het organische koolstofgehalte in een groot deel van de Vlaamse bodem is laag. Een verhoging van de organische stof in de bodem zal ervoor zorgen dat de bodem beter gewapend is tegen droogte, wateroverlast of erosie.

“Onze landbouwers zijn landschapsbouwers”, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). “We steunen hen om te investeren in milieu, klimaat en diversiteit. Keuzes die aansluiten bij het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Vandaar de warme oproep om in te tekenen op de vijf pre-ecoregelingen."

Meer info vind je op de website van het Departement Landbouw & Visserij.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: De Landgenoten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek