Vlaanderen draait subsidiekraan dicht voor gemeenten “die bouwshift tegenwerken”

Lokale besturen die gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) opstellen die tot extra ruimtebeslag leiden, krijgen geen subsidies meer. Dat maakt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) donderdag bekend. "Vlaanderen gaat geen subsidies uitdelen aan initiatieven die de bouwshift tegenwerken. Zo simpel is het."

31 maart 2022  – Laatste update 31 maart 2022 19:22
Lees meer over:
bouwshiftbetonstop-1280

Lokale besturen kunnen in bepaalde gevallen beroep doen op Vlaamse subsidies voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s). Dat kon ook voor RUP’s die voor extra ruimtebeslag zorgden.

Vlak voor de krokusvakantie bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de modaliteiten van de bouwshift, waarmee ze de inname van open ruimte tegen 2040 tot 0 wil herleiden. Nu heeft ze beslist dat lokale besturen geen Vlaamse subsidies meer zullen kunnen krijgen voor de opmaak van hun gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen als die net tot meer ruimtebeslag leiden, wat ingaat tegen de Vlaamse beleidsdoelstellingen. 

Op voorstel van Demir werden de subsidievoorwaarden gewijzigd. "Lokale besturen die een bondgenoot zijn voor de bouwshift door harde bestemmingen om te zetten in natuur of bos, kunnen nog ondersteuning voor hun uitvoeringsplannen krijgen", legt ze uit. Plannen voor grotendeels gerealiseerde bedrijventerreinen komen enkel in aanmerking als ze heringericht worden met het oog op groenblauwe dooradering en dus zorgen voor meer ruimte en klimaatbestendige bedrijfsruimte.

Volgens Demir is de maatregel één van de vele om lokale besturen mee te krijgen in de bouwshift. Binnenkort komt ze nog met een decreet dat de binnen de Vlaamse regering afgesproken 'planologische neutraliteit' moet uitvoeren. Dat betekent dat lokale besturen enkel nog open ruimte zullen kunnen omzetten naar woon- of industriegebied als ze tegelijk minstens evenveel schrappen.

Meer info vind je op de website van Omgeving Vlaanderen.

Jaarlijks 100 miljoen euro om bouwshift waar te maken
Uitgelicht
Er komt vanuit Vlaanderen een bouwshiftfonds om de bouwshift, ook bekend als de betonstop, te financieren. Dat fonds wordt jaarlijks met 100 miljoen euro gespijsd om eigenaars...
23 februari 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek