Vlaamse tomatenproductie bereikt dieptepunt

De Vlaamse tomatenproductie gaat momenteel door een groot dal. Door de hoge energieprijzen hebben veel telers niet of veel minder verlicht dan andere jaren. Een aantal van de serrebedrijven die deze winter wel in productie zijn, hebben vaak nog (gedeeltelijke) vaste gasprijzen. Door het verminderde aandeel Vlaamse tomaten worden er meer tomaten geïmporteerd uit Spanje en Marokko. Keert deze winterproductie nog ooit terug naar ons land? “Mogelijk komt er een specialisatie in tomatensoorten. Sommige tomaten kunnen niet in Marokko en Spanje geteeld worden.”

27 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 januari 2023 14:03
Lees meer over:

In de eerste maanden van het jaar gaat de Vlaamse tomatenproductie standaard door een dalperiode als alleen de belichte serretelers hun vruchten naar de veilingen brengen. Dit jaar zijn er nog minder tomaten aanwezig omdat veel serretelers door de hoge energiekosten besloten hebben geen of minder belichting toe te passen. “Wij hebben normaal 35 hectare belichte teelt, maar dit jaar is dat maar 10”, vertelt Maarten Verhaegen, manager groenteverkoop bij veiling BelOrta.

“Met de huidige energieprijzen, die weliswaar behoorlijk gezakt zijn, is het heel moeilijk om op een rendabele manier tomaten te telen”, verklaart Verhaegen. Toen de tomatentelers hun keuze moesten maken om al dan niet te belichten, in de zomer van vorig jaar, lag de gasprijs overigens nog hoger en piekte op 300 euro per MWh.

Buitenlandse tomaten

Als gevolg van het lagere aanbod Vlaamse tomaten zijn de supermarkten tijdelijk aangewezen op buitenlands producten. Veel tomaten worden geïmporteerd uit Marokko en Spanje, maar de kwaliteit is niet altijd even hoog, stelt ook Verhaegen vast die regelmatig storechecks uitvoert. De mindere kwaliteit heeft onder andere te maken met de lange transporttijden en ook de teeltomstandigheden in zuidelijke landen, waar niet geteeld wordt in hoogtechnologische serres en een wisselvalliger klimaat heerst.

Verhaegen schat dat 70 procent van de tomaten in de supermarkt nu van buitenlandse origine is, terwijl dat normaal zo’n 30 tot 40 procent is. In de loop van februari verwacht hij dat deze verhoudingen gaan schuiven. Sommige belichte BelOrta-telers, die normaal in december al tomaten leveren, hebben later opgeplant en komen vanaf dan in productie. Schrik voor verlies aan business heeft hij niet. “Klanten zullen zeker wel terugkomen als onze kwalitatieve tomaten weer beschikbaar zijn. Dat was ook het geval toen we nog niet zo veel belichte teelten hadden enkele jaren geleden.”

Mogelijk gaan onze bedrijven zich eerder specialiseren in bepaalde tomatensoorten

Maarten Verhaegen - BelOrta

Specialisatie in België

Een ander verhaal is dat van de volgende winters. Traditioneel kwamen er ook al tomaten uit Marokko en Spanje, maar Vlaamse tomaten hadden een stevig marktaandeel. Dat marktaandeel zou voor sommige tomaten wel eens kunnen teruglopen. Dit betekent volgens Verhaegen evenwel niet het einde van de wintertomaten uit België. “Mogelijk gaan onze bedrijven zich eerder specialiseren in bepaalde tomatensoorten. Neem bijvoorbeeld de pruimtrostomaat. Het is erg moeilijk om deze in koude trailers vanuit Marokko naar hier te halen. Dat gaat sterk ten koste van de kwaliteit en houdbaarheid.”

Tomaat is overigens niet de enige serrevruchtgroente die voor de klok van BelOrta verschijnt. Deze week is het komkommerseizoen officieel gestart en werden de eerste komkommers van het jaar aangevoerd door de Nederlandse teler Ties Verbaarschot. Het eerste kratje lokale komkommers werd opgekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

Tot helft minder tomaten door hoge energieprijzen
Uitgelicht
De aanvoer van losse tomaten en trostomaten is sterk teruggelopen in de maanden december en januari bij de Vlaamse veilingen. Dat is te wijten aan de hoge energieprijzen waard...
8 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek