Vlaamse regering voert bestrijdingsplicht voor bacterievuur opnieuw in

De bestrijdingsplicht voor bacterievuur wordt weer ingevoerd. Dat gebeurt op voorstel van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). De plantziekte, ook gekend als perenvuur, kan een werkelijke ravage aanrichten. Vervelend voor tuinliefhebbers, maar een complete ramp voor fruittelers. Bij een uitbraak is er vaak geen andere optie dan volledige bomen te rooien. 

10 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 juli 2023 16:01
perenvuur-bacterievuur-1250-KUL

De maatregel komt er niet zomaar. Het aantal meldingen van de plaag nam de voorbije weken onrustwekkende proporties aan in de Haspengouwse fruitstreek. De bacterie woekert vooral in meidoornhagen, maar waait zeer gemakkelijk over naar naburige fruitgaarden. Bladeren en bladstelen kleuren zwart alsof de plant verschroeid is. Wie snel is, kan de zaak nog redden door de besmette takken te snoeien, maar in veel gevallen is kaalslag de enige redding. 

Verwoesting 

Tot 2019 moest bacterievuur verplicht bestreden worden. Door een wijziging van de Europese wetgeving was die bestrijdingsplicht buiten landbouwgebied weggevallen, met alle gevolgen van dien. Niets belette de ziekte nog om van privédomeinen te verspreiden naar landbouwbedrijven, en hele boomgaarden te verwoesten. 

Op voorstel van minister van Landbouw Jo Brouns is de wet weer in leven geroepen. “Van zodra bacterievuur wordt vastgesteld, zijn de regels die voor de landbouwers gelden nu weer van toepassing voor iedereen. Dat betekent dat iedereen dus weer geïnfecteerde struiken of hagen moet bestrijden. De bestrijdingsplicht is opgenomen in het nieuwe Verzameldecreet. Lokale overheden krijgen daarmee weer een hefboom om maatregelen te nemen en te handhaven op bestrijding.” 

Op dit moment houdt de ziekte lelijk huis in de provincie Limburg. Eerder getuigden de Limburgse perenkwekers Daniel Vanhentenrijk en Geert Claes hoe al zeker 100 van hun 850 bomen besmet zijn met de ziekte, en dus moeten worden gerooid. 

Herkennen en bestrijden 

Uiteraard kan de ziekte niet bestreden worden als mensen niet weten hoe ze te detecteren. Eigenaars van besmette meidoornhagen zijn zich vaak niet bewust van het gevaar en de mogelijke gevolgen voor fruittelers in de buurt. Onder meer de provincie Limburg, fruitkapitaal van ons land, zet in op sensibilisering met een provinciaal meldpunt voor bacterievuur. Voor particuliere eigenaars is er ook een tegemoetkoming als ze een infectiehaard moeten laten verwijderen. “Vorig jaar waren er amper meldingen, maar dit jaar staat de telefoon roodgloeiend. Ik ben dan ook blij dat we vanuit de Vlaamse regering kort op de bal konden spelen”, besluit Brouns. 

Wie de ziekte wil bestrijden, moet ze uiteraard ook herkennen. De kenmerken zijn het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. Met name in zomerse temperaturen kan de bacterie zich snel verspreiden. 

Het besmette plantmateriaal verwijder je best via verbranding. Snoeigereedschap dien je na de werkzaamheden grondig te ontsmetten, bijvoorbeeld met spiritus. Ook je kleren was je best grondig na contact met de bacterie, om verdere verspreiding te voorkomen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek