Vlaamse regering mildert besparingen milieuorganisaties

De Vlaamse regering gaat de besparingsoefening voor de milieu- en natuurbewegingen wat verzachten. Zo wordt het Tandem-programma, dat gemeenten en provincies bijstaat in het opstarten van een lokaal milieubeleid, pas in 2012 stopgezet in plaats van in 2011. Volgens de Bond Beter Leefmilieu is "een catastrofe vermeden”.
22 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

De Vlaamse regering gaat de besparingsoefening voor de milieu- en natuurbewegingen wat verzachten. Zo wordt het Tandem-programma, dat gemeenten en provincies bijstaat in het opstarten van een lokaal milieubeleid, pas in 2012 stopgezet in plaats van in 2011. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bevestigd. Volgens de Bond Beter Leefmilieu is "een catastrofe vermeden”.

De Vlaamse regering keurde vrijdag de begroting 2011 goed. Op de valreep moest nog een antwoord gevonden worden op de kritiek van de milieubewegingen. Die trokken eerder deze week aan de alarmbel en protesteerden vrijdagochtend nog aan het kabinet van de Vlaamse minister-president Peeters. De organisaties zijn niet te spreken over de "buitensporige" besparingen die de Vlaamse regering in de sector zou willen doorvoeren.

Een van de grootste pijnpunten was de geplande stopzetting van het Tandem-programma. Dat programma werd zo'n negen jaar geleden onder de paarsgroene regering opgestart door toenmalig minister Vera Dua (Groen!). Bedoeling was om gemeenten en provincies bij te staan in het ontwikkelen van een lokaal milieubeleid. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege besliste eerst om dat project in 2011 stop te zetten omdat het ging om een "tijdelijk" project en omdat de "meerwaarde ervan beperkt is geworden".

Nu is afgesproken om het project te laten uitdoven en een overbruggingsjaar te voorzien. "Zo kan voor het personeel dat in het kader van het programma is aangeworven een oplossing worden gezocht", legt Schauvliege uit. Een volledig werkingsjaar van het Tandem-project zou 650.000 euro kosten, maar voor het uitdoofjaar 2011 zal minder nodig zijn, luidt het. Minister-president Peeters hamerde er wel op dat zijn regering wil breken met de traditie dat tijdelijke projecten automatisch worden voortgezet. "Dat moet afgelopen zijn. Tijdelijk is tijdelijk".

De Vlaamse milieubewegingen reageren gematigd positief op de "gemilderde" besparingen. "We hebben hier een catastrofe vermeden, maar echt gelukkig kun je natuurlijk niet zijn als je voor de reguliere subsidies dubbel zoveel moet inleveren als voorzien", zegt Danny Jacobs, directeur van de Bond Beter Leefmilieu. Volgens Jacobs bedraagt de besparing in de reguliere subsidies nog altijd vier procent. "Dat is nog altijd het dubbele van de oorspronkelijk afgesproken twee procent, maar het maakt het voor de milieubeweging draaglijker", aldus Jacobs.

De BBL-topman geeft daarmee andere cijfers dan minister Schauvliege. Die benadrukte eerder op de dag dat de besparingen in de milieusector nu - met de bijsturingen - perfect in lijn liggen met de lineaire besparingen die heel de Vlaamse regering doorvoert, met name twee procent op reguliere subsidies en vijf procent op facultatieve subsidies.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek