Overheid lauwert vier "voedselregisseurs" voor korte keten
nieuwsVlaams minister bevoegd voor Omgeving en Plattelandsbeleid Zuhal Demir (N-VA) keert 249.000 euro uit voor vier nieuwe 'voedselregisseurs'. Dat zijn organisaties die de korte keten moeten stimuleren. Vier lokale projecten werden uitgelicht uit twaalf voorstellen. Hun organisatoren, de voedselregisseurs, krijgen nu de middelen om hun plannen waar te maken.
De projecten van de voedselregisseurs heten ‘Regeneratief Landbouwlandschap in Rivierenland en Brabantse Kouters’ van vzw Rurant, ‘Doorontwikkeling Samenwerkingsverband Bioboeren Noorderkempen’ van diverse bioboeren en -ondernemers, ‘Smaakvol Samen: verbindend lokaal ondernemerschap’ van Solidagro, een middenveldorganisatie uit Sint-Niklaas, en ‘A-Local’, een grote groep boeren actief in de korte keten in Antwerpen.
Betere marketing en ecologie
In de Noorderkempen organiseren diverse biologische boeren en ondernemers het ‘Doorontwikkeling Samenwerkingsverband Bioboeren’. Zij bundelen de krachten om consumenten in en rond Turnhout richting lokale, ecologische en eerlijke producten te duwen. Door marktonderzoek met externe begeleiding streven de boeren naar een dieper begrip van de (potentiële) klant, wat zal leiden tot een meer doordachte marketing- en educatiestrategie.
Het project ‘Regeneratief Landbouwlandschap in Rivierenland en Brabantse Kouters’ van vzw Rurant zet in op agro-ecologische principes, circulaire verdienmodellen en een duurzaam landschapsbeheer. Het project brengt bestaande netwerken en initiatieven samen en vormt ze tot een geheel, in samenwerking met de regionale landschappen Rivierenland en Brabantse Kouters, stad Mechelen, gemeente Zemst en diverse landbouwers en hun verenigingen.
Lokaal tafelen
Dan is er nog Solidagro, een middenveldorganisatie uit Sint-Niklaas, dat samenwerkt met de stad Sint-Niklaas en Avansa Waas-en-Dender om lokale voedselbehoeften aan te pakken. Het doel is om de steun voor duurzame en lokale voedselstrategieën te vergroten en bestaande initiatieven te verbinden. Dat omvat ketentrajecten met boeren en vooruitstrevende restaurants, met als resultaat een platform dat toegankelijk is voor alle restaurants in de regio en later ook voor alle consumenten.
Tot slot is er A-Local in Antwerpen, een organisatie van een grote groep boeren actief in de korte keten. Antwerpen is een horecastad, en A-Local moet een efficiënt logistiek platform worden om de lokale chef-koks te voorzien van heerlijke lokale en seizoensgebonden hoeveproducten. Het platform stimuleert samenwerkingen tussen boeren, ontwikkelt logistieke structuren en vestigt Hubs op strategische locaties. Het project zal ook inzetten op de nodige marketing, sales en storytelling met een focus op de boeren, hun producten en de plattelandservaring.
80.000 euro per project
Een jury beoordeelde de kwaliteit van de projectaanvragen op basis van vier beoordelingscriteria: de relatie van het project tot de doelstellingen, de samenstelling van het partnerschap, de impact van het project en de uitvoering en instandhouding van het project. Het ging om een schriftelijke, indicatieve beoordeling, waarna een jurygesprek volgde. Uiteindelijk werden de vier meest kwaliteitsvolle projectaanvragen geselecteerd voor steun.
De steun dekt maximaal 75 procent van de totale projectkost, met een maximum van 80.000 euro per project. De projecten starten tussen april 2024 en januari 2025 en hebben een looptijd van maximum drie jaar.

Bron: Eigen berichtgeving