Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn van start
nieuwsDe Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn heeft voor het eerst een zitting gehouden sinds dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid is geworden. “Vlaanderen wil snel aansluiten bij de Europese koplopers inzake dierenwelzijnsbeleid”, zegt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. “We verwachten dat de Raad het beleid kan voeden met heel concrete adviezen. Ik wil geen praatbarak, maar ga voor Raad én daad.” Voor het eerst maken vertegenwoordigers van de distributiesector en asielen deel uit van het adviesorgaan. Professor en ethicus Dirk Lips is voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn.
De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn moet zijn federale voorloper vervangen. “Dierenwelzijn wordt eindelijk serieus genomen als een volwaardige bevoegdheid en daar hoort een adviesorgaan met alle relevante partners bij. In de Raad zitten vertegenwoordigers uit alle belangengroepen: professionelen, dierenartsen, consumenten en dierenbeschermers. Vijf deskundigen uit de wetenschappelijke wereld moeten de Raad optillen tot een wetenschappelijk niveau”, meent Weyts. Een evenwichtige samenstelling is volgens de minister de beste garantie voor evenwichtige adviezen.
Voorzitter van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn is professor en ethicus Dirk Lips. Hij was ook van de federale raad voorzitter. Ondervoorzitter is professor aan de KU Leuven Nadine Buys. De landbouworganisaties zijn vertegenwoordigd door Koen Mintiens voor Boerenbond en Peter De Swaef voor ABS. Michel Vandenbosch is de vertegenwoordiger voor dierenrechtenorganisatie GAIA. Voor het eerst zetelen ook een vertegenwoordiger van Comeos en van de dierenasielen in de Raad.
“De installatie van de Vlaamse Raad is vlot verlopen”, vertelt voorzitter Dirk Lips. “Het voordeel is natuurlijk dat we op vlak van samenstelling en huishoudelijk reglement op de knowhow van de federale Raad hebben kunnen terugvallen.” Lips is ook tevreden dat Vlaanderen ervoor gekozen heeft om een voltijdse wetenschappelijk medewerker te behouden die verbonden is aan de Raad. “Dat is een belangrijke garantie voor de kwaliteit van de adviezen op wetenschappelijk vlak”, klinkt het.
Volgens minister Weyts wordt de Vlaamse Raad een absolute referentie in het debat rond dierenwelzijn. “Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking.” Ook de voorzitter heeft er alle vertrouwen in dat de Raad voor Dierenwelzijn zijn rol gaat kunnen spelen. “Gezien de moeilijke economische context waarin de landbouw verkeert, begrijp ik dat het voor landbouworganisaties niet evident zal zijn wanneer bepaalde dierenwelzijnsmaatregelen ook een verhoging van de kostprijs zouden inhouden. Maar ik hoop dat we net zoals in het verleden kunnen blijven streven naar win-winsituaties waarbij de marktpositie van de veehouder verbetert en er meer welzijn is voor de dieren”, besluit voorzitter Lips.